"Het was een welles-nietes spel, waarbij de overheid beweerde reeds voldoende terug te betalen en de chirurgen beweerden dat dat zelfs niet kostendekkend was", aldus Elke Roex. "De vorige regering bestelde een studie bij het KCE om hier duidelijkheid in te krijgen. Vandaag hebben we de resultaten. De reactie van de artsen (cfr. Dr. Hamdi in DE Morgen) voorspelt echter niet veel goeds. Met hun reactie zetten ze immers de discussie met het RIZIV terug waar die stond: ze negeren de studie en leggen hun bod op 4.000 euro. Daarmee zouden ze dan veel hoger uitkomen dan wat hun collega’s verdienen, rekening houdend met objectieve gegevens, met name het aantal uren die worden besteed aan een reconstructie. Te meer daar de onderzoekers aangeven dat hun scenario B een overschatting inhoudt van de uurlonen voor alle specialisten."

"Nu het kenniscentrum duidelijk heeft aangetoond waar de tarieven ongeveer kunnen liggen, moet minister De Block de discussie afronden. Dat wil zeggen een duidelijk tarief afspreken met de chirurgen, de nodige budgetten voorzien, maar daar vooral tegenover stellen dat het gedaan moet zijn met de schandaalpraktijken (de supplementen en het zwart geld) van vandaag", zegt Elke Roex.

"Chirurgen die mensen die net een slepende en traumatiserende ziekte hebben ondergaan duizenden euro’s afhandig maken, zijn immers een schandvlek voor onze gezondheidszorg. Wij willen niet wachten op de grotere hervorming van de erelonen om hier komaf mee te maken. Wachten staat gelijk aan de vele vrouwen die nu te zware rekeningen voor hun reconstructie moeten betalen aan hun lot overlaten", besluit Elke Roex.