Op zondag 25 april vindt op de Grote Markt in Mechelen de WATT Roadshow plaats. WATT staat voor Wagens, Alternatieve Transportmiddelen en Technologie. Tussen 11u en 17u worden allerlei alternatieve voertuigen en technologieën voorgesteld aan het grote publiek.

“Met dit gratis evenement willen we duurzame mobiliteit en groene energie in de kijker plaatsen. De aanwezigen zullen door de standhouders uitgebreid geïnformeerd worden over innovatieve aandrijvingen voor voertuigen die minder belastend zijn voor het milieu. Bovendien krijgen ze ook de kans om achter het stuur te kruipen voor een heuse testrit met de wagen van de toekomst”, aldus schepen van Energie en Economie Caroline Gennez en schepen van Mobiliteit Karel Geys (beiden sp.a).
De WATT Roadshow is een initiatief van de Bond Beter Leefmilieu en de Belgische Federatie van Elektrische Voertuigen ASBE. In verschillende Vlaamse steden komen zij langs met hun karavaan en op zondag 25 april is Mechelen aan de beurt. Schepen Caroline Gennez stelt een greep uit het aanbod voor. “Iedereen kan gratis kennismaken met fietsen, scooters, motorfietsen, personenwagens en vrachtwagens met alternatieve aandrijvingen zoals elektriciteit, hybride, LPG, aardgas… Ook de elektrische gluttons en minivrachtwagens van de stad zullen te bezichtigen zijn, net als de aardgaswagens van het OCMW en Natuurpunt. Je krijgt ook de unieke kans om de verschillende voertuigen zelf uit te proberen. Op en rond de Grote Markt zijn er circuits voor elektrische fietsen en scooters. Met de vierwielers kan je een proefrit maken op een parcours dat door de Mechelse binnenstad loopt. Ongetwijfeld zal je zondag hiermee veel bekijks hebben, maar binnen enkele jaren rijden we hopelijk allemaal rond met dergelijke wagens. Om deze gedragsverandering te bekomen, moeten er eerst nog heel wat onterechte vooroordelen worden weggewerkt. Enkel door het zelf te ervaren kunnen we iedereen ervan overtuigen dat dergelijke alternatieven gelijkwaardig zijn aan de klassieke auto, behalve dan dat ze beter zijn voor het milieu.”

De aandacht voor alternatieve transportmiddelen tijdens de WATT Roadshow, sluit naadloos aan bij het duurzaam mobiliteitsbeleid van de stad Mechelen. Schepen van Mobiliteit Karel Geys legt uit waarom. “Ieder van ons wordt elke dag geconfronteerd met de nadelige gevolgen van overmatig autogebruik: files, opwarming van de aarde, fijn stof… Toch blijkt dit niet voldoende om een mentaliteitswijziging teweeg te brengen. In ons mobiliteitsbeleid proberen we de Mechelaars te sensibiliseren en alternatieven voor de traditionele vervuilende auto’s te promoten. In onze stad willen we het dan ook zo aangenaam mogelijk maken voor voetgangers, fietsers en gebruikers van het openbaar vervoer. Uiteraard zijn we er ons van bewust dat de auto soms de beste optie is. Vandaar dat we moeten investeren in dergelijke voertuigen van de toekomst die veel minder belastend zijn voor het milieu. In Mechelen zijn we al goed op weg met het eerste elektrisch oplaadpunt in een publieke parking. Door dit aanbod verder uit te bouwen, zullen meer en meer Mechelaars in de toekomst kiezen voor een elektrische wagen”.

Het evenement op zondag richt zich op het grote publiek. Het is echter belangrijk om ook bedrijven over de streep te trekken. Daarom is de Mechelse bedrijfswereld uitgenodigd op een afzonderlijk evenement zodat zij op maandag 26 april de alternatieve transportmiddelen kunnen ontdekken. “Bedrijven moeten evengoed overtuigd worden, denk maar aan het aantal bedrijfswagens op onze wegen. Bovendien is er een duidelijke link met economie: investeren in groene innovaties is dé toekomst voor onze bedrijven. Intussen weten we dat deze technologieën niet alleen goed zijn voor mens en milieu, maar ook voor de portemonnee. De stad Mechelen mag niet achterblijven en daarom kiezen wij voor een groene economie. We zijn op dit moment bijvoorbeeld aan het bekijken hoe we ons eigen wagenpark kunnen vergroenen. Tijdens de WATT Roadshow kunnen we alvast voldoende inspiratie opdoen”, besluit schepen van Economie en Energie Caroline Gennez.