Onder ruime belangstelling hebben de steden Oostende en Mechelen zaterdag een familiepark geopend voor Theater aan Zee. Het Leopoldpark vormt het decor voor theatervoorstellingen, muziek, workshops en spelen voor de allerjongsten.

Onder het motto 'vroeg begonnen is half gewonnen' verwent Theater aan Zee (TaZ) dit jaar het jonge publiek met een kinderfestival. De stad Oostende en vzw TarTarT gingen daarvoor in zee met Mechelen, ook wel gekend als Kinderstad. Samen stippelden ze een uitgebreid programma uit, van theater tot muziek, workshops en kinderanimatie.

Door de samenwerking met Mechelen besteedt Theater aan Zee dit jaar extra aandacht aan de allerjongsten. Onder de exact 222voorstellingen die TaZ presenteert, zijn er vijftien theaterproducties voor kinderen. Eén voorstelling gaat in première en er zijn ook twee afstudeerprojecten te zien.

Daarnaast worden ook vijf kinderateliers ingericht en wordt het Oostendse Leopoldpark tijdens het hele festival omgetoverd tot het 'TaZ Familiepark'. Dat werd zaterdag officieel geopend door de Mechelse schepen van Cultuur Caroline Gennez (sp.a) en haar Oostendse collega Nancy Bourgoignie (sp.a).

'Onze deelname aan dit familiepark past perfect binnen ons label van Mechelen als Kinderstad', zei Gennez. 'In Mechelen hebben we al het Technopolis Kindermuseum en Planckendael, maar deze zomer treedt Mechelen Kinderstad voor het eerst naar buiten. We zullen niet alleen in Mechelen activiteiten organiseren, maar ook in Oostende tijdens Theater aan Zee. Bovendien heb ik een metekindje van drie jaar in Oostende. Ik kon dus niet anders dan mee helpen om een kinderfestival te organiseren', lacht de sp.a-voorzitster.

Volgens schepen Bourgoignie is de samenwerking met Mechelen een meerwaarde voor Oostende én voor Theater aan Zee. 'Het Leopoldpark ziet er beeldig uit', zei ze, waarna de menigte getrakteerd werd op een optreden van Fanfakids van MET-X en buurthuis Centrum West uit Molenbeek.

Dat groepje jongeren tussen 9 en 14 jaar begeleidde de kinderen en begeleiders door het Leopoldpark, langs de kiosk, de vijver, het bloemenuurwerk tot aan het meetingpoint, waar acteurs en gelegenheidspresentatoren Sebastien Dewaele en Mout Uyttersprot het centrale punt voorstelden, actrice Lotte Pinoy een kindergedicht voorlas en muzikant Frank Vaganée een miniconcert gaf op zijn saxofoon.