Vanaf 15 augustus tot eind september 2017 komt er extra leven op en rond het Heilig Hartplein in Sint-Amandsberg. Door een tijdelijke herinrichting van het plein komt er extra ruimte voor activiteiten en ontmoeting. “Zo kunnen we samen met bewoners uitproberen wat het plein nog meer voor de buurt kan betekenen”, vertelt Sven Taeldeman, sp.a-schepen voor stadsontwikkeling. 

Luisteren naar de mensen

De voorbije maanden trok de Stad Gent de Dampoortwijk in, om met iedereen die er woont of werkt te praten over hun noden en wensen voor de toekomst van het plein. Er waren veel gesprekken met mensen en organisaties uit de wijk en kinderen konden hun droomplein tekenen.

“Die ontmoetingen dienen als inspiratie voor de ontwerper die in het najaar het plan voor het Heilig Hartplein en omgeving zal maken. Omdat de Stad Gent niet alleen samen met buurtbewoners wil nadenken, maar ook samen wil uitproberen en experimenteren, organiseren we nu een tijdelijke proefopstelling”, legt Sven uit. “Alles wat we hieruit leren, kan helpen bij de uiteindelijke heraanleg van het plein, een van de eerste speerpunten van het stadsvernieuwingsproject En Route. De Dampoortwijk heeft namelijk nood aan een hart. Een plek waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten en waar plaats is om te ontspannen.”

Breng het plein tot leven

Vanaf 15 augustus 2017 gaat de Stad Gent samen met de buurt aan de slag tijdens een heuse bouwweek. Het Heilig Hartplein wordt dan volledig omgetoverd: er komen zitbanken, groen, speelelementen, petanquebanen, een kiosk en een infopunt waar buurtbewoners terecht kunnen met al hun vragen en ideeën. 

De bouwweek is het begin van een periode van zes weken waarin de buurt de kans krijgt om ideeën te delen en uit te proberen. Een markt? Openluchtcinema? Een grote gezamenlijke buurtlunch? Alle ideeën zijn welkom, lacht Sven.