#1 Surf in Incognito-modus

De incognito-modus is een speciale functie in uw browser die ervoor zorgt dat er geen gegevens over u kunnen worden opgeslagen in cookies op de computer. Dit zorgt ervoor dat websites u niet kunnen volgen, maar het is ook handig als u even niet aan uw eigen pc zit. Wanneer u de laptop van een vriend gebruikt kan u door middel van de incognito-modus ervoor zorgen dat er zeker geen wachtwoorden, webgeschiedenis of andere persoonlijke informatie worden opgeslagen op de computer.

#2 Schakel de schermvergrendeling van uw smart-phone in!

Smartphones zijn niet meer weg te denken uit onze wereld, ze zijn zo handig dat we ze werkelijk voor alles gebruiken. We loggen ermee in op onze facebook- en twitteraccounts, we nemen er foto’s mee, onze persoonlijke agenda zit erin en we kunnen de toepassing zo gek niet bedenken of er is wel een app voor te vinden. Al deze nuttige zaken brengen natuurlijk ook met zich mee dat een smartphone één groot risico is voor een aanslag op uw privacy. Wie het kleinood in handen krijgt, heeft toegang tot ongeveer elk deel van uw digitale leven. Stel daarom steeds een code of veegpatroon in om uw scherm te vergrendelen, zo kan u er tenminste gerust op zijn dat uw persoonlijke gegevens veilig zijn als uw smartphone verloren geraakt of gestolen wordt.

#3 Google uzelf eens

Heeft u enig idee hoeveel en vooral wat er terug te vinden is over uzelf op internet? Het kan nochtans wel belangrijk zijn: personeelsverantwoordelijken maken er geen geheim meer van dat zij elke sollicitant onderwerpen aan een online backgroundcheck. Controleer uzelf dus regelmatig. Ga naar uw favoriete zoekmachine en typ gewoon uw eigen naam, wissel ook de volgorde van voor- en achternaam en probeer eens met aanhalingstekens rond uw naam. Bij elke vondst die u niet zint neemt u best contact op met de eigenaar van de site om de ongewenste inhoud te laten verwijderen.

Wil u helemaal niet gevonden worden op Google? Dat kan: sinds vorig jaar biedt Google (onder druk van Europa) een formulier aan waarmee u een aanvraag kan indienen om alles over uw persoon te verwijderen uit de zoekresultaten van Google. Surf hiervoor naar https://support.google.com/legal

#4 Meld u af via European Digital Advertising Alliance

U kan zich afmelden via de European Digital Advertising om ervoor te zorgen dat gegevens verzameld op basis van activiteiten naast Facebook niet gebruikt mogen worden voor advertentiedoeleinden. http://www.youronlinechoices.com/be-nl/uw-advertentie-voorkeuren

Voor meer tips kan u een kijkje nemen op www.mediawijs.be

Deze tips werden opgesteld door Cedric De Vroey, data-expert.