Rolstoelgebruikers die Gent willen bezichtigen kunnen vanaf 1 mei gebruik maken van een toeristische wandelkaart met toegankelijkheidsinfo over de openbare ruimte, vervoer en bezienswaardigheden. Annelies Storms en Resul Tapmaz zijn trots: “Hiermee wordt Gent een toegankelijkere toeristische stad”. 

In samenwerking met On Wheels vzw en JCI pakt de Stad Gent uit met een toeristische wandelkaart voor bezoekers in een rolstoel, met informatie over de toegankelijkheid van de openbare ruimte, het vervoer en de bezienswaardigheden.

Annelies Storms en Resul Tapmaz zijn trots op de nieuwe kaart. “Om mensen echt te kunnen laten genieten van een bezoek aan of een vakantie in Gent, is het belangrijk dat de openbare ruimte, het openbaar vervoer en de bezienswaardigheden vlot toegankelijk zijn én dat de informatie hierover makkelijk te vinden is”, vindt Annelies. “De nieuwe kaart is bijzonder nuttig, want het geeft veel personen met een beperking een grotere vrijheid en onafhankelijkheid”, vult Resul aan.

Sinds 2015 brengt On Wheels vzw via een app de toegankelijkheid van steden voor rolstoelgebruikers in kaart. Met de app, die met de steun van de Stad Gent ontwikkeld werd, kunnen rolstoelgebruikers zien welke winkels, horecazaken, parkeerplaatsen, sanitair, bezienswaardigheden, enz. voor hen toegankelijk zijn.

Dankzij een samenwerking met JCI worden sinds vorig jaar ook twee Gentse rolroutes via de app aangeboden: themawandelingen die volledig op toegankelijkheid gescreend werden. JCI (Junior Chamber International) is een internationale organisatie die groeikansen aanbiedt om jonge ondernemers aan te zetten tot het creëren van positieve veranderingen.

Nu gaan de Stad Gent, On Wheels vzw en JCI nog een stap verder met een toeristische wandelkaart met toegankelijkheidsinfo over de openbare ruimte, vervoer en bezienswaardigheden voor bezoekers in een rolstoel.

De publicatie is vanaf 1 mei 2017 gratis verkrijgbaar in het infokantoor van Visit Gent. Het kantoor bevindt zich in de Oude Vismijn (Sint-Veerleplein 5) en is iedere dag open van 10 tot 18 uur. Het plan bestaat in het Nederlands, Frans, Duits, Engels en Spaans. Men kan de route ook raadplegen op de gratis applicatie ‘On Wheels’ van de gelijknamige vzw.