Beste vrienden,

Het is geweten dat de beste nieuwjaarswensen niet met woorden, maar met handen en zoenen gegeven worden.  Niet met speeches, maar met knuffels en schouderkloppen.

En hoewel Elke en ik daarnet bij de ingang als een pas getrouwd koppel, enthousiast en proper gewassen, goed ons best hebben gedaan, wil ik het Grote Woord toch nog eens heel luid en oprecht uitspreken:

Voor jullie allen, en voor iedereen die ge graag ziet: een zeer gelukkig nieuw jaar.

Gevuld met de hoop waar Elke het zo bevlogen over had, en zeker ook met de gezondheid die niet enkel nodig is om van het leven te genieten, maar ook om in de komende maanden de campagne te voeren die voor onze stad zo hard nodig zal zijn.

Een wens dus voor jullie allen.

Maar toch nog een heel bijzondere wens voor één man onder ons. Geen nieuwjaarswens, maar een verjaardagswens.  Niet voor een gewone verjaardag,

Maar voor een politieke verjaardag. Een wens voor de man die vijf jaar geleden de grote roerganger was achter ons rood-groen kartel. De man nog steeds de grote locomotief is van onze stad en ons college. De man die sneller mailt dan zijn schaduw. De man die onze stad ook internationaal meer en meer op de kaart zet. Die man (die daar staat te blinken met zijn kale kop) vierde voorbije maandag dat hij 40 volle jaren in de gemeenteraad zetelt. En dat is niet enkel 40 rode rozen, maar ook een heel krachtig applaus waard.

Daniel, ik weet niet of het ook mij zal lukken om ook veertig jaar in de gemeenteraad te zetelen, ik durf u dat niet te beloven, ik moet u dat niet beloven. En het zou ook geen goed gedacht zijn, want dan zou ik er tot mijn 78ste moeten blijven zitten.

Maar wat ik wel durf te zeggen is dat ik samen met al die flinke en stralende mannen en vrouwen die rondom ons staan, zowel met de rode als met de groene, zowel met jonge als met de oude, zowel met de mannen als de vrouwen, fameus mijn best zal doen om te zorgen dat Gent een progressieve stad blijft. En dat we in ons stadhuis geen goedkope kopie van die triestige en hardvochtige regeringen in Brussel krijgen.

En dat, beste vrienden, van groen en rood, is zeker mogelijk. Niet gemakkelijk, maar wel mogelijk. Niet zomaar gewonnen, maar wel binnen bereik.

We gaan werken en winnen, werken en winnen met onze handen, met onze voeten en met onze kop.

-Onze handen om te werken en nog heel veel te realiseren.

-Onze voeten om overal rond te gaan en in alle wijken en bij alle mensen te tonen dat we weten wat hen bezig houdt en daar ook oplossingen voor hebben

-Onze kop om nieuwe ideeën uit te werken en te tonen dat wij niet enkele goede bestuurders zijn, maar ook de vernieuwers die in brede en open samenwerking met de Gentenaars de stad van de toekomst zullen bouwen

Laat het mij toch even uitleggen.

Met onze handen

 We moeten werken en winnen met onze handen door veel te realiseren, door de stad te veranderen en te verbeteren.  We zijn daar op alle fronten mee bezig en we mogen het ook tonen en laten horen.

Kijk hier ons om de hoek en je ziet er een prachtige nieuwe bibliotheek, die donderdag nog het BBC-nieuws haalde met de hartverwarmende verhuisketting. Merci en doe zo voort, Annelies.

Luister eens bij vele mensen die omwille hun kleur of hun familienaam  niet aan een job of een woning geraken, en die fier en opgetogen zijn dat we met een uitgekiend systeem van praktijktesten deze schandalige discriminatie echt te lijf gaan. Merci en doe zo voort, Resul.

Ga eens gaan kijken naar de nieuwe stadsgebouwen die we aan het bouwen of het plannen zijn. Van het dienstencentrum in Drongen over het jeugdhuis in de Wasstraat tot de spectaculaire plannen voor het gerenoveerd AC aan het Zuid. Steeds mooi, energiezuinig en klantvriendelijk. Merci en doe zo voort, Martine.

Of ga eens kijken naar de assistentiewoningen in de Zonnetuin in Zwijnaarde of het nieuwe woonzorgcentrum Zuiderlicht in Mariakerke. En laat u verwonderen door de bouwwerken aan de Uco-site waar we een uniek centrum voor sociale economie aan het bouwen zijn waar binnenkort meer dan 900 mensen  aan de slag zullen zijn. Merci en doe zo voort, Rudy.

Of ga eens babbelen met de politie, die het tijdens het jongste jaar verschrikkelijk moeilijk had, maar toch echt wel blij is met de personeelsuitbreiding in het SLIM-plan. Voor de essentiële basisbehoefte die onze veiligheid is, met wapens waar dat nodig is, maar vooral ingebed in een fijnmazige aandacht voor alle buurten en in nauwe samenwerking met het brede welzijnsveld. Merci en doe zo voort, Daniël.

En ga zeker ook eens kijken naar de vele scholen in opbouw. In de Wispelbergstraat, de Moutstraat en de Sint-Bernadettestraat bij voorbeeld. De kinderen spelen Bob de Bouwer, maar Elke is de grote scholenbouwer.

Gisteren konden we bij de ontroerende opening van het Blaisant-Nest aan de Blaisant-Vest nog aankondigen dat de groei van het aantal schoolplaatsen eindelijk de groei van het aantal kinderen zal bijbenen zodat er ook in basisscholen opnieuw sprake zal zijn van vrij echte schoolkeuze. Merci en doe zo voort, Elke.

En het is heus niet de bedoeling om het bij deze enkele voorbeelden te laten.

Iedereen is hard bezig met de uitvoering van zijn beleidsnota’s en onze fracties, aangevoerd door Bram en Anne, sporen ons daar krachtig toe aan.

In december kwamen we nog samen met college en maakten goede afspraken over minstens 48 grote dossiers die we nog willen afwerken in 2017 en 2018.

Met onze voeten

Maar werken met onze handen is niet genoeg. We hebben ook onze voeten nodig, om rond te lopen en te luisteren. Om te tonen dat wij weten wat de zorgen en vragen van de Gentenaars zijn. Van jong en oud, van de mensen in Ledeberg en Drongen, in de Brugse Poort en Sint-Amandsberg. Van de Gentenaars die in de haven werken of naar Brussel moeten sporen. Van de Gentenaars die niet het geluk hebben om werk te hebben en van de jonge ondernemers die onze stad doen bruisen van creativiteit.

Wij zijn er voor hen allen, we luisteren naar allen, we durven keuzes maken.

En we weten dat die soms stevige aanpassingen vragen, maar de hele stad moet er wel op vooruit gaan. Dat zal ook het geval zijn met het mobiliteitsplan, waarover nu soms geschreeuwd en gefluisterd wordt dat het er enkel is voor jonge en gezonde centrumbewoners met een bakfiets, terwijl het natuurlijk even goed een fameuze vooruitgang zal betekenen voor wie regelmatig de tram of de bus neemt.

Natuurlijk moeten we goed en geduldig blijven luisteren naar iedereen die zich zorgen maakt over dit plan.  En goed en zorgvuldig de grote lijnen èn de details blijven uitleggen en toelichten. Filip heeft daar reeds vele tientallen avonden en honderden uren in gestoken, maar tegelijk moeten we ook overtuigd èn overtuigend durven zeggen dat de hele stad erop vooruit zal gaan.

En dat dit plan – net zoals het luchtkwaliteitsplan van Tine – echt gericht is op de gezondheid en de leefkwaliteit van alle Gentenaars.

Met onze kop

Werken met de handen dus. Op de grond blijven en rondlopen met onze voeten. En vrij en fris plannen maken met onze kop.

In een wereld in verandering moet men blijven nadenken over nieuwe methoden om die wereld te verbeteren. We moeten we niet enkel dromen, maar ook goede plannen maken voor de stad van de toekomst. Door te praten en te discussiëren, door goede voorbeelden te halen uit het buitenland, en door te tonen dat wij als open en samen werkende partijen nu reeds een echte burgerbeweging zijn, waar alle Gentenaars welkom zijn om samen met ons die stad van de toekomst te bouwen.

We hebben voor de opbouw van ons programma een heel schema uitgewerkt met een echt stadsfestival in de herfst en een heel bijzonder systeem om aan iedereen die bekommerd is om onze stad toe te laten om een puzzelstuk te leggen voor de stad van de toekomst.

We starten hier alvast mee op 22 april. Met een echte startdag waarvoor jullie nog een uitnodiging zullen ontvangen. Een startdag die de start zal vormen van een boeiende tocht die we samen zullen maken.

Tot slot

Ge herinnert u dat we bij het begin van mijn speech 40 rode rozen gegeven hebben aan Daniël. Dat is sympathiek, maar zo wat fijne bloemetjes zijn eigenlijk niet het juiste cadeau voor zo’n stoere vent. Eigenlijk is er maar één serieus cadeau.  En dat is een cadeau voor hem, voor ons allen, maar vooral voor de stad die we samen zo graag zien.

En dat is een fameuze verkiezingsoverwinning van ons kartel in oktober 2018  en daar wil ik samen met jullie voor zorgen.

Bekijk ook het filmpje