Op de Gentse Gemeenteraad werden op voorstel van Tom Balthazar verschillende maatregelen genomen voor Nieuw Gent . 'Naast de grote toekomstplannen willen we ook concrete initiatieven en projecten  lanceren die op zeer korte termijn haalbaar zijn en die een zichtbaar verschil maken', verduidelijkt Tom.

Een goed voorbeeld is de  flatwachter bij de torengebouwen aan de Kikvorsstraat. 'Met een flatwachter willen we de leefkwaliteit  in Nieuw Gent verhogen', legt Tom uit. De zichtbare en alerte aanwezigheid van een flatwachter verhoogt de sociale controle, vermindert de onveiligheidsgevoelens, voorkomt vandalisme, maakt dat technische problemen en vervuiling in de gemeenschappelijke delen vlugger worden gesignaleerd en aangepakt en vermijdt overlast van bewoners. De flatwachter werd aangesteld in april 2016. Een tussentijdse evaluatie was positief. 'Daarom is de subsidieovereenkomst met WoninGent  verlengd en is de aanwezigheid van een flatwachter nu verzekerd tot en met 2019', weet Tom.

Ook de werking van het zogenaamde Multihuis in Nieuw Gent  is verzekerd in 2017 en 2018. Begin volgend jaar zal hier een aanbod aan voorzieningen komen, afgestemd op de noden van de wijk. 'Concreet zal het Multihuis in Nieuw Gent bestaan uit een ontmoetingsruimte met koffiebar, een klus-en herstellingsruimte en een doorgeefwinkel ', legt Tom uit.

Er is een tweejarige subsidieovereenkomst afgesloten met Voetbal in de Stad, de communitywerking van KAA Gent, die hier activiteiten zal uitbouwen en coördineren. 'Voetbal in de Stad zal zijn werking de komende jaren (ook) nadrukkelijk enten op de 'buren' in Nieuw Gent', vertelt Tom. Vanuit hun link met KAA Gent kan Voetbal in de Stad ongetwijfeld veel bewoners en jongeren bereiken op een aangename en laagdrempelige manier. 'Zo willen we samen werken aan een buurt waar het aangenaam leven is', besluit Tom.