Het gebouw van de Wasserij der Vlaanderen, het bekende blauwe pand in de Toekomststraat in Sint-Amandsberg, staat al enkele jaren leeg. “We zijn met het stadsontwikkelingsbedrijf sogent aan het onderzoeken of het mogelijk zou zijn om dit groot pand met heel wat opportuniteiten te kopen”, zegt Tom Balthazar, sp.a-schepen van stadsontwikkeling. “Het zou fijn zijn als de voormalige Wasserij der Vlaanderen buurtfuncties zou vervullen. Dit past helemaal binnen de stadsvernieuwingsplannen die we als Stad hebben met de ruime buurt Dampoort-Sint-Amandsberg.”

Plannen zijn er genoeg. Sogent zou de wasserij aan de ene kant van het bouwblok en het blauwe herenhuis aan de andere kant willen behouden. De oude overdekte binnenruimte zou gesloopt worden en mogelijk ingericht kunnen worden als een nieuw plein voor de buurt. Uiteraard zou de buurt bij de invulling van dit alles intensief betrokken worden. “We gaan een brede oproep doen naar kandidaten en naar voorstellen om dit alles vorm te geven. Hier zouden buurtgerichte ondernemingen kunnen komen, buurtarteliers, mogelijk een sporthal, tentoonstellingsruimtes, …We gaan luisteren naar de brede buurt”, legt Tom uit.

Maar zover is het nog niet. Voor de duidelijkheid: de Wasserij is op dit moment nog niet verkocht. “Maar we gaan ons best doen dat de koop lukt. En de komende jaren zetten we met het stadsvernieuwingsproject Dampoort-Sint-Amandsberg En Route sowieso hard in op een opwaardering van deze buurt. Ook een opfrisbeurt van het Heilig Hartplein staat nu bovenaan de agenda”, besluit Tom.

Bekijk het filmpje over het stadsvernieuwingsproject En Route op http://www.avs.be/avsnews/en-route-voor-dampoort-en-sint-amandsberg