Het metrostation Anneessens in het centrum van Brussel wordt in 2019 omgedoopt tot ‘Toots Thielemans’. Het station dat vlakbij de volkse Marollenwijk ligt werd niet zomaar gekozen. Toots groeide er op en raakte er ook verslingerd aan muziek. Doorheen zijn verdere leven bleef hij verbonden met zijn wijk en zijn stad. Ook met de metro is er een bijzondere link, want bij de inhuldiging van de eerste metrolijn in Brussel schreef hij het lied “Metro”. Met de nieuwe benaming vervoegt Toots Thielemans enkele andere Brussel-iconen, zoals Brel en Merckx, die eerder al een metrostation naar zich kregen vernoemd.

“Toots was een echte Brusseleir die uitgroeide tot een cultheld met wereldfaam. Hij maakte muziek met de mensen en voor de mensen. Hem een eigen metrostation geven, zo dicht bij de plaats waar hij opgroeide, is het gepaste eerbetoon van onze stad aan deze fantastische artiest én mens”, zegt Pascal Smet.

Het station dateert uit de jaren ’70 en ligt op de belangrijke Noord-Zuid as waar de toekomstige metro 3 zal rijden. De metamorfose zal geleidelijk aan gebeuren met de invoering van de nieuwe naam in 2019 en een speciale ‘Toots Thielemans’-aankleding. Bij de volledige renovatie, die gepland staat in het kader van de nieuwe metrolijn, krijgt het station zijn definitieve herinrichting. Het station zal in afwachting daarvan ook reeds toegankelijk gemaakt worden voor iedereen met liften die de verschillende verdiepingen met elkaar verbinden. Tot slot is er ook een multifunctionele zaal die reeds in 2008 gedeeltelijk gerenoveerd werd. Bij de grote renovatiewerken zal de zaal verder gebruiksklaar gemaakt worden om sociale en culturele activiteiten te organiseren.