Wie kraantjeswater drinkt, staat er wellicht niet bij stil, maar dat water kan aardig in prijs verschillen afhankelijk van waar je woont. Sinds begin dit jaar wordt de waterfactuur anders berekend: het gratis drinkwater is afgeschaft en iedereen betaalt nu een forfaitair bedrag (dat wel overal gelijk is), met daar bovenop verbruikskosten.

En het zijn die verbruikskosten waar de verschillende maatschappijen andere tarieven voor aanrekenen, die ze trouwens zelf kunnen bepalen op basis van onder andere hun investeringen. "Een Vlaams-Brabants gezin van 5 personen, betaalt 169 euro meer dan een soortgelijk gezin uit Antwerpen", legt Rob Beenders uit.

"Zelfde tarief voor basishoeveelheid water"

"Dit is oneerlijk, want je kan niet kiezen bij welk drinkwaterbedrijf je je aansluit", klaagt Rob Beenders aan. "Je bent verplicht je aan te sluiten bij die maatschappij die de aansluiting voorziet. En dus kan je ook niet anders dan hun tarief te betalen. Het is dus een kwestie van geluk of brute pech."

"Wij pleiten dan ook voor een eerlijke waterfactuur, waarbij elk gezin een zelfde tarief betaalt voor een basishoeveelheid water, ongeacht bij welke maatschappij je aangesloten bent. Ga je boven dat verbruik, dan kan de maatschappij wel de tarieven aanrekenen die ze wil", besluit Rob Beenders.