De Turnhoutenaren kunnen vanaf dit weekend eindelijk terug zwemmen in eigen stad. Samen met onze schepen van sport Hannes Anaf, die het zwembaddossier erfde en zich vervolgens heel sterk in het moeilijke dossier vast beet, is sp.a Turnhout heel tevreden met het resultaat. Wij stelden Hannes enkele vragen:

Oef, eindelijk. Je zal wel blij zijn dat het eindelijk zo ver is?

Hannes: ”Uiteraard, net als elke Turnhoutenaar denk ik. En iedereen die bij het dossier betrokken is, want uiteraard is deze realisatie geen realisatie van mij alleen, maar het resultaat van teamwork. Heel veel mensen hebben er hun steentje toe bijgedragen dat we dit moeilijke dossier tot een goed einde hebben kunnen brengen en dat er terug gezwommen kan worden in onze stad. Dat is geweldig goed nieuws voor iedereen die graag zwemt, maar toch in het bijzonder voor onze scholen en de clubs die nu terug hun thuisbasis zullen vinden in het zwembad Stadspark.”  

Hoe ziet het nieuwe zwembad er uit? Wat is er veranderd tegenover vroeger?

Hannes: “Wel, eigenlijk zijn enkel het 25-meterbad en de kleedruimtes nagenoeg hetzelfde gebleven. Het vroegere golfslagbad werd omgebouwd tot een instructiebad met beweegbare bodem. Dat schept heel wat extra mogelijkheden voor het schoolzwemmen en voor de doelgroepenwerking in het bad. Waar vroeger de wildwaterbaan was, is nu een grote nieuwe technische ruimte. Daar bovenop is een kinderwereld gebouwd, die echt uniek is in de regio. Kinderen zullen er zich echt kleine piraten voelen. Ook de interactieve glijbaan en de interactieve wand zijn zeer attractief voor kinderen. En wie eerder tot rust wil komen, kan dat in de totaal vernieuwde welnesszone. Ook het horecagedeelte en de buitenomgeving, met een vrij toegankelijk spraypark, zijn nieuw”. 

Kan je ten allen tijde in het zwembad terecht?

Hannes: “De vraag naar zwemwater was heel groot. Dat betekent dat het schema al goed vol zit. Overdag tijdens de week met scholen, ’s avonds en in de weekends met clubs en zwemlessen. Uitbater Optisport biedt ook een brede waaier aan wateractiviteiten aan, gaande van babyzwemmen tot aquagym. Maar ondanks dat drukke programma zullen ook de baantjeszwemmers en de vrije zwemmers zeker aan hun trekken komen! De gedetailleerde openingsuren zijn te vinden op de website: https://www.optisport.be/stadspark/openingstijden "

Waarom koos de stad er voor om in zee te gaan met een private partner?

Hannes: “Tijdens de procedure van de ‘concurrentiegerichte dialoog’ bleek al snel dat een grote zwembadgroep het bad goedkoper en beter kan uitbaten. Omwille van de grote expertise en de schaalvoordelen die zij hebben, kost de uitbating van het zwembad ons nu als stad minder dan wanneer we de uitbating zelf hadden blijven doen en het risico komt nu ook bij hen te liggen. Dan kan je uit ideologische overwegingen halsstarrig vasthouden aan een uitbating in eigen beheer, maar dat zou dus zowel voor de portemonnee van de stad als van de inwoners nadelig zijn. Dan is de keuze snel gemaakt. De groep Essa (architecten) – Pellikaan (aannemer) – Optisport (exploitant) heeft bovendien enorm veel zwembadervaring, waardoor ik er veel vertrouwen in heb dat zij dat zeer goed gaan doen. Maar uiteraard blijven we dat vanuit de stad ook goed opvolgen. ”

Kan je ons wat meer vertellen over de tarieven?

Hannes: ”In ons bestek legden we op dat voor het basisaanbod van het zwembad de tarieven niet hoger mochten zijn dan de geïndexeerde tarieven van voor de sluiting. Zo houden we het bad voor iedereen, individuele zwemmers én scholen en clubs, betaalbaar. Voor het recreatieve gedeelte mochten de inschrijvers eventueel meer vragen. In tegenstelling tot de andere kandidaten besloot Optisport om daar geen meerprijs voor te vragen, waardoor een volwassene uit Turnhout nu 4,5 euro betaalt voor het volledige aanbod. Kinderen tot 3 jaar mogen gratis binnen, tot 16 jaar betalen ze 3,30 euro. En ook voor senioren is er een verlaagd tarief van 3,60 euro. Daarnaast zijn er uiteraard ook nog abonnementsformules. Een niet-Turnhoutenaar betaalt 1 euro meer per zwembeurt. En mensen die in aanmerking komen voor een kansentarief via de Uitpas betalen slechts 0,90 euro per zwembeurt. Ook bij de zwemlessen is er een serieuze korting voorzien voor mensen die de zwemlessen moeilijk kunnen betalen. Zo zorgen we er voor dat iedereen in het zwembad terecht kan, want iedereen heeft recht op zwemplezier!”