Zwerfvuil zorgt terecht voor veel ergernis bij de inwoners, en jaagt vooral lokale overheden zwaar op kosten.  Daarom vragen we vanavond op de gemeenteraad dat de gemeente Erpe-Mere zou toetreden tot de Statiegeldalliantie, zegt sp.a-voorzitter Kevin Knockaert.

Elk jaar geven Vlaamse gemeenten meer dan 100 miljoen euro uit om zwerfvuil te bestrijden en verwerken. Zo’n 40% van dat zwerfvuil bestaat uit blikjes en plastic flessen. Naast de wekelijkse opkuis door de mensen van het Arbeidszorgproject "Zorgzame Buurt",  spant onze gemeente zich samen met onze scholen, verenigingen en  burgers nu al uitgebreid in om zwerfvuil te ruimen.  In dit kader organiseert de milieuraad in samenwerking met het gemeentebestuur bijvoorbeeld ook de ‘Grote Lenteschoonmaak’ tussen 17 en 31 maart.  

Maar ondanks die inspanningen, blijft het dweilen met de kraan open. Statiegeld op PET-flessen en blikken kan ervoor zorgen dat mensen blikjes en flessen minder achteloos weggooien. Ze zullen ermee naar de winkel gaan omdat ze er geld voor terugkrijgen. In de meer dan 37 landen en regio’s waar statiegeld al werd ingevoerd, worden voor blikjes en PET-flessen recyclagecijfers van 70 tot 90 procent gerealiseerd. Hierdoor vermindert het zwerfvuil met 40 procent. 

Daarom willen we Erpe-Mere laten toetreden tot de Statiegeldalliantie. Die alliantie van 200 lokale overheden, burgerinitiatieven, bedrijven, intercommunales en milieuorganisaties oefent druk uit op de Vlaamse regering om in 2018 statiegeld in te voeren voor blikjes en PET-flessen. Ik hoop dan ook dat onze vraag positief wordt beantwoord, en daarna ook gevolg krijgt bij de afvalintercommunale Ilva, besluit Kevin Knockaert, want zwerfvuil stopt niet aan de gemeentegrenzen.  Zo vrijwaren we onze groene landelijke gemeente van zwerfvuil, die ook geliefd is bij wandelaars en fietsers.

https://statiegeldalliantie.org/