Het 'Oud Stadhuis' dat werd opgetrokken in de zeventiende eeuw wordt volledig opgeknapt en na de werken zal het gebouw eindelijk volledig toegankelijk worden voor rolstoelgebruikers. Wie vandaag minder goed te been is of in een rolstoel zit moet haast naar boven gedragen worden om een plechtigheid in de raadzaal bij te wonen.

"Dat is niet meer van deze tijd", zegt schepen van Toerisme en Cultuur Marc Snoeck (SP.A). "De raadzaal zelf moet ook opgefrist worden en de andere ruimtes zullen beter ingedeeld worden. Zo zal het na de werken mogelijk zijn om een glas te serveren naast de raadzaal in een aparte hoek tijdens een receptie. Als er belangrijke mensen ontvangen worden is er die ruimte niet. Maar ook tijdens de Pronkzitting van ons Carnaval is het dan altijd drummen om iedereen een glas aan te reiken. Het zal veel aangenamer zijn om er mensen te ontvangen."

Op het gelijkvloers zal een regionaal toeristisch centrum voor Pajottenland en Zennevallei uitgebouwd worden. Maar voor de derde en de vierde verdieping en de zolderverdieping is er nog geen bestemming. "Toen het dossier jaren geleden uitgewerkt werd, was het de bedoeling om het Streekmuseum er te vestigen", legt Snoeck uit. "Maar er is sindsdien heel wat veranderd. Op de benedenverdiepingen is de cultuurdienst vertrokken en we hebben intussen Den Ast geopend, waar het Streekmuseum gevestigd is. Wat er op die bovenste verdiepingen in het Historisch Stadhuis zal gebeuren is nog niet beslist."

Het stadsbestuur startte ook al de zoektocht naar een aannemer. De start van de werken is nog niet gekend, maar normaal zal dat niet meer dit jaar zijn.

Intussen moet ook nog gepraat worden over de bijbouw. Aan de achterzijde van het stadhuis, waar een paar eeuwen geleden ook al een gebouw 'aanhing' wordt een nieuwbouw voorzien waarin dan de lift geïnstalleerd wordt die alles toegankelijk moet maken. Een bouwaanvraag voor dat deel van het project wordt later ingediend.

Halle kan rekenen op een subsidie van de Vlaamse Regerring ten bedrage van €2.092.454,32 euro.   Enkele jaren geleden stelde architect Karel Breda, de man die eerder als architect de restauratie van de Sint-Martinusbasiliek in goede banen leidde, een dossier op voor die restauratie.