Vorige week las ik in de krant het volgende nieuws: In Vlaanderen staat meer dan 6 procent van de sociale huurwoningen structureel leeg - dat wil zeggen minstens een jaar. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Leegstand en herbestemming’ van de Universiteit Antwerpen. In de centrumsteden is er vaak zelfs nog meer leegstand. Antwerpen en Gent zitten rond de 10 procent, Mechelen spant de kroon met meer dan 14 procent. Opmerkelijk, want de wachtlijsten voor een sociale huurwoning zijn lang. Een reden is dat sommige sociale huurmaatschappijen kampen met een tekort aan personeel, waardoor de dossierbehandeling vertraging oploopt. ‘Maar de belangrijkste reden is leegstand omwille van een renovatie- of herontwikkelingsproject’

Als oplossing gaf men aan dat een sterk beleid door het stadsbestuur om leegstand tegen te gaan, helpt.

Ik vroeg me na het lezen van het artikel af hoe de situatie is in onze stad, daarom dat ik dit wil vragen aan onze schepen van huisvesting.

 

Antwoord van de schepen van huisvesting Jan Bertels:

Sociale huisvesting is een erg belangrijk punt. De laatste tien jaar zijn er dan ook ongeveer 200 sociale woningen bijgekomen.

Herentals telt momenteel een 900 sociale huurwoningen waarvan 18 woningen worden gerenoveerd . Dit is ongeveer 2% , dus de situatie in Herentals valt heel goed mee in vergelijking met andere steden in Vlaanderen.