Van 6 tot 8 juni vond de ISDEF-expo (Israel Defence Exhibition) in Tel Aviv, Israël, plaats. Twee Belgische bedrijven namen deel. Het gaat over het bedrijf Luciad in Leuven, dat met geospatiale realtime software werkt, die geïmplementeerd kan worden in commando- en controlesystemen. Het tweede bedrijf dat op de standhouderslijst terug te vinden is, is Ticto uit Zellik, een start-up die een mobiel systeem ontwikkelde om onmiddellijk te kunnen zien of personen of objecten gemachtigd zijn om op een specifieke plaats te zijn.

De aanwezigheid van Belgische bedrijven op een defensiebeurs in Israël is natuurlijk niet evident. De schendingen van de mensenrechten en het internationaal recht, de voortdurende bezetting van de Palestijnse gebieden, de rol van de defensiegerelateerde industrie in het conflict, het is om die redenen dat Vlaanderen al een aantal jaren een speciaal beleid ten opzichte van Israël voert als het op wapenhandel aankomt. Zo kan militair materieel niet definitief uitgevoerd worden naar Israël.

Minister-president Bourgeois zei dat FIT op geen enkele manier betrokken was bij het initiatief en ook geen subsidies heeft verleend aan de deelnemende bedrijven. Nog volgens de minister-president staan de producten van de twee bedrijven niet op een militaire lijst. Dat wordt betwijfeld. Bovendien is het misschien tijd om na te gaan of er, zoals in Frankrijk, niet een soort van verantwoordelijkheid aan bedrijven moet worden opgelegd zodat ze voorkomen dat ze bijdragen aan mensenrechtenschendingen. De aanwezigheid op een defensiebeurs in Israël houdt wel degelijk een dergelijk risico in.

Lees hier het volledige verslag.