Zaterdag 5 juli vierde de Dijlestad het ‘Groot Feest voor de Kleine Mechelaar’, een spetterende party van Mechelen Kinderstad.Omdat we niet meteen een achtjarige vonden die over de culturele grootheden der aarde wilde spreken, het verzamelde werk van Kundera had gelezen of de filmcollectie van Ken Loach had gezien, hielden we het maar op iemand die dat volgens het ABC op haar weblog allemaal wél heeft gedaan.

Bovendien is zij sp.a-partijvoorzitster en schepen van Jeugd in Mechelen en bijgevolg ‘the second one to call’. Hier komt Caroline Gennez, bijzonder tevree als poltieke moeder van elke Mechelese bébé!

Was je een cultureel kind?
Niet echt, ik was eerder een sportief type. Ik ben min of meer geboren met een tennisracket in de hand. Wel ging ik tot mijn twaalfde elke zaterdagochtend naar de tekenschool, maar dat is uiteindelijk niet echt iets geworden, en volgde ik ook voordracht.

 

 

 

Heb je een vroegste culturele herinnering?
Op mijn zesde zag ik de film ET. Die heeft zeker emoties beroerd, want net als velen liet ook ik op het einde een traantje.

Stel, je zou je politieke loopbaan moeten ruilen met een artistiek talent. Wiens talent zou je tot het jouwe maken?
Ik zou heel graag kunnen acteren maar dat is absoluut niet het geval. Wat ik denk is bijna altijd ‘leesbaar’ op mijn gezicht. We hebben vele goede acteurs en actrices, maar met het enorme talent van Els Dottermans zou ik bijvoorbeeld zeer tevreden zijn.

Welke kunstdiscipline kan jou het meest bekoren? Welke het minst?
Theater, muziek en literatuur zijn mijn toppers. Absoluut het minst aan mij besteed is moderne dans. Niet dat ik niet probeerde en met alle respect, maar mij kan het niet boeien.

Stel, je mag een avond lang gaan tafelen met drie kunstenaars. Wie zijn de uitverkorenen?
Arthur Rimbaud was zijn tijd ver vooruit. Met zijn rebelse poëzie legde hij de bakermat voor de jaren ‘60 van de twintigste eeuw. Hij bereidde de sociale, morele en ethische revolutie voor die de weg effende voor o.a. Jotie ‘T Hooft, de belangrijkste vertegenwoordiger van die revolutie. Vooral het rebelse in hem spreekt mij aan.
Als tweede kies ik voor Geert Mak, auteur van ‘In Europa’. Zijn reis zou ik graag willen overdoen. Van hem wil ik alles te weten komen dat niet in het boek stond.
Tot slot wil ik wel eens een avondje tafelen met Tina Turner, hoewel, misschien liever kort tafelen en daarna flink op stap gaan. Ik hoop dat ik op haar leeftijd nog even fit zal zijn.

Welk cultureel-historisch moment had je ‘live’ willen meemaken?
De Val van de Berlijnse Muur. Voor velen het begin van de vrijheid na 28 jaar ellende, hét moment van mijn generatie.

Stel, in de hemel zijn drie ‘cultuurkamers’ die je tot in de eeuwigheid mag bezichtigen ...
Een kamer met Arcade Fire, een van mijn favoriete bands. Een kamer met de beeldende kunst van Louise Bourgeois met de overzichtstentoonstelling die nu loopt in MOMA en pas afgelopen is in Parijs. En tot slot een kamer met de film ‘Death in Venice’ van Visconti.
Een kamer met een goedgevulde bibliotheek mag er natuurlijk ook altijd bij.

Als één Vlaamse kunstenaar een standbeeld moet krijgen, dan is dat ...
Er zijn er waarschijnlijk vele, maar een mooi, origineel standbeeld voor alle amateurkunstenaars lijkt me fantastisch

Wat wens je de jeugd cultureel toe voor de toekomst?
Veel lachen, een open geest en gratis musea.