Tussen het Provinciehuis en de Tiensesteenweg, op een groot gebied langs de spoorweg, verrijst het nieuwe woonproject Klein Rijsel. Op het terrein, dat jarenlang braak lag, komen 45 sociale woningen en 22 starterswoningen.

Het Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling Leuven (AGSL) en sociale huisvestingsmaatschappij Dijledal sloegen de handen in elkaar om op het terrein een woonproject te ontwikkelen waar betaalbaar wonen centraal staat.

AGSL bouwt er 22 starterswoningen, die verhuurd worden aan jonge alleenstaanden en koppels die zich voor het eerst zelfstandig domiciliëren en die te veel verdienen om recht te hebben op een sociale woning, maar te weinig om zelf iets te kopen in Leuven. “AGSL legt een spaarpotje aan, van 125 euro per maand tijdens de eerste zes huurjaren. Als de huurders binnen drie jaar beslissen om een woning in Leuven te kopen, krijgen ze dat spaarpotje terug om de aankoop van de woning te financieren”, zegt schepen van vastgoed Mohamed Ridouani.

De starterswoningen zijn samen met de stadswoningen, die 30 procent onder de marktprijs verkocht worden, één van de initiatieven van de stad om de vastgoeddruk op Leuven te verlagen. “Ook op de privémarkt willen we zoveel mogelijk woningen beschikbaar maken voor gezinnen. Een huis mag niet meer opgedeeld worden in studentenkamers, en we hebben samen met de KU Leuven grote studentenresidenties bij gebouwd. Daardoor komen die oude kotgebouwen terug op de markt als huizen voor gezinnen.”

Er komen ook 45 sociale huurwoningen van Dijledal in Klein Rijsel. “ De nood aan sociale huurwoningen is heel groot in Leuven. Vandaar dat dit project heel belangrijk is voor Dijledal,” vertelt Fons Laeremans.

Groene omgeving
De ruimte tussen de woningen zal voor iedereen toegankelijk zijn. “We leggen er samen met de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen een nieuwe omgeving aan, met aandacht voor groen, wandel- en fietspaden”, zegt Ridouani. “De nieuwe bewoners van Klein Rijsel kunnen dus rekenen op een rustige, groene buurt en een goede bereikbaarheid met de fiets of te voet.”

Tegen eind 2018 zal Klein Rijsel klaar zijn.