De stad Mechelen wil haar senioren stimuleren om actief en fit te blijven. Daarom wordt er dit jaar speciaal voor 50-plussers een uitgebreid en aangepast sportaanbod georganiseerd. “Het gaat zowel om eenmalige als om wekelijkse activiteiten die zijn afgestemd op iets oudere Mechelaars. Sporten is uiteraard goed voor de lichamelijke gezondheid, maar ook de sociale contacten zijn belangrijk. De actieve senioren kunnen kiezen uit 11 sporttakken”, aldus schepen van Seniorenbeleid Rita Janssens (sp.a) en schepen van Sport Koen Anciaux (Open Vld).
Het stadsbestuur stelt in samenwerking met verschillende sportverenigingen een aantal sportinitiaties voor senioren voor. Vooraf inschrijven is noodzakelijk en dit kan via de sportdienst van de stad Mechelen.

-         di 30/03, 13u30-15u30: tafeltennis (Rode Kruisplein, €2)

-         di 27/04, 13u-17u: hengelen (Vrijbroekpark, €4)

-         do 24/06, 14u-16u: tennis (tennisclub Muizen, €5)

-         do 14/10: badmintontornooi (sporthal Kouter, €3)

-         wo 17/11, 10u-11u: zumba gold (sporthal IHAM, €2)

“We hebben bewust gekozen voor sporttakken die minder bekend zijn bij deze doelgroep. ‘Zumba Gold’ is bijvoorbeeld de nieuwste fitnessrage waarbij conditietraining wordt gecombineerd met eenvoudige danspasjes op tropische muziek”, legt schepen van Sport Koen Anciaux uit. Daarnaast wordt er vanuit Mechelen een bus ingelegd naar de ‘Provinciale Sporteldag’ op 20 mei in Herentals. Tijdens deze seniorensportdag van de provincie Antwerpen kunnen 50-plussers voor €10 niet minder dan 29 sporten ontdekken. Inschrijven voor de gratis busdienst kan tot 10 mei op de dienst Sport. Ten slotte wordt er ook in Mechelen zelf op 16 september een regionale sportdag voor senioren georganiseerd.

Naast deze eenmalige activiteiten is er ook een wekelijks aanbod voor Mechelse senioren die overdag willen sporten. Het gaat om volleybal, zelfverdediging, seniorengym, aquagym, tai-chi en badminton. Vooraf inschrijven is niet nodig en je moet ook geen beurtenkaart kopen want je betaalt enkel voor de gevolgde activiteit. Iedereen kan zich bovendien op elk moment bij de groep aansluiten. Wie meer informatie wil, kan de sportdienst contacteren.

“De Mechelse senioren zijn vragende partij om aan allerhande activiteiten deel te nemen. Dat blijkt ook uit onze samenwerking met de Stedelijke Adviesraad Senioren (SARS). Met dit gevarieerde programma hopen we zoveel mogelijk ouderen te bereiken. Er is voor ieder wat wils en de sporttakken worden vanzelfsprekend aangepast aan hun mogelijkheden. Meer dan één vijfde van alle Mechelaars is ouder dan 60 jaar en zij verdienen een beleid afgestemd op hun specifieke behoeften”, besluit schepen van Seniorenbeleid Rita Janssens.

Voor bijkomende informatie en voor alle inschrijvingen: dienst Sport, Huis van de Mechelaar (015/29 25 97).