In opdracht van het Gentse stadsbestuur is Samenlevingsopbouw Gent in 2016 gestart met een Mobiel UiTPUNT om de toeleiding van kwetsbare groepen naar het vrijetijdsaanbod in Gent te versterken. Het Mobiel UiTPUNT zet in op informatie over het vrijetijdsaanbod, de werking van UiTPAS en het wegwerken van drempels. Na een proefperiode van 1 jaar wordt het Mobiel UiTPUNT nu opnieuw voor een jaar verlengd.  

De UiTPAS in Gent is sinds september 2014 in gebruik en intussen genieten al meer dan 20 000 mensen van deze spaar- en voordeelkaart. Iedereen kan met de UiTPAS punten sparen bij vrijetijdsactiviteiten die omgeruild kunnen worden in voordelen. Mensen met een verhoogde tegemoetkoming hebben ook recht op een kansentarief en worden automatisch jaarlijks aangeschreven om de voordelen van UiTPAS bekend te maken. Deze automatische rechtentoekenning heeft geleid tot een hoog aantal gekochte UiTPAS'sen met kansentarief, maar nog niet iedereen gebruikt de pas ook effectief. Daarom voorziet de Stad Gent in 2017 een subsidie van 60 000 euro voor Samenlevingsopbouw Gent voor de uitwerking van een Mobiel UiTPUNT.

Het Mobiel UiTPUNT is een rondreizend project waardoor mensen meer te weten komen over vrijetijdsactiviteiten in Gent: cultuur, sport en jeugdactiviteiten. Het Mobiel UiTPUNT geeft informatie over de UiTPAS, het kansentarief en het aanbod. Daarnaast organiseert het ontmoeting en laagdrempelige toeleiding naar vrijetijdsactiviteiten. Het Mobiel UiTPUNT is er voor iedereen en in het bijzonder voor mensen in kwetsbare posities. Het Mobiel UiTPUNT is te vinden in de 19de-eeuwse gordel rond Gent en in het centrum. Per wijk is er een nauwe samenwerking met verschillende plaatselijke organisaties.

Annelies Storms: “In Gent hebben al veel mensen een UiTPAS, maar nog niet iedereen gebruikt die actief terwijl er nochtans veel voordelen aan verbonden zijn. Om die voordelen nog beter te leren kennen, zetten we nu bijkomend in op het Mobiel UiTPUNT.