Aarschot in de internationale oorlogsberichtgeving tijdens de Eerste Wereldoorlog Louis Raemaekers ten strijde met potlood en pen

Louis Raemaekers, de in Roermond geboren politiek tekenaar, was in de Eerste Wereldoorlog een sleutelfiguur in de geallieerde propaganda. Hij behoorde tot de meest bekende en invloedrijke persoonlijkheden. Zijn werk verscheen in duizenden kranten en zijn prenten werden tot in de verste uithoeken tentoongesteld.

De verschrikkelijke gebeurtenissen die plaatsvonden in Aarschot aan het begin van de Eerste Wereldoorlog, zorgden voor ophef in de internationale pers. Het drama dat zich hier afspeelde, liet ook Louis Raemaekers niet onberoerd. Dankzij de publicatie van zijn frappante, soms vlijmscherpe prenten in de internationale pers raakte de tragedie over heel de wereld bekend.

Op het scherp van de snee: recente oorlogsprenten van cartoonist GAL (Gerald Alsteens)

Gelijktijdig stelt het Stedelijk Museum ook enkele werken van GAL tentoon. Al meer dan een halve eeuw hanteert GAL potlood en verf. Daarmee werd hij een van de belangrijkste cartoonisten van Vlaanderen. Hij is vooral bekend van zijn cartoons in het weekblad Knack. Het lijken vaak schilderijen die een regelrechte aanklacht vormen tegen wat er misloopt in België en de wereld. 

Aarschot in de internationale oorlogspropaganda

Door gebrekkige informatiekanalen, de moeilijke toegankelijkheid van de gevechtszones en censuurmaatregelen was nieuwsgaring tijdens de Eerste Wereldoorlog soms erg moeilijk. Oorlogscorrespondenten hadden het lastig en lieten zich gemakkelijk inschakelen in een van de oorlogskampen. Hun lezers verwachtten kleurrijke verhalen over helden- en gruweldaden, bloed en tranen.

Zo gaven de moord op de Aarschotse burgers met de terechtstelling van burgemeester Jozef Tielemans en zijn zoon, de verkrachtingen en het afbranden van de stad aanleiding tot aangrijpende, maar ook sensationele en ongeloofwaardige verhalen. Berichten werden zonder controle overgenomen, geruchten verdraaid en opgeklopt. Het zwaar getroffen Aarschot, waar de Duitse soldaten in augustus en september 1914 meedogenloos te werk gingen, werd meermaals in de oorlogspropaganda ten tonele gevoerd.

De expo biedt een overzicht van krantenartikels over Aarschot uit de internationale pers tijdens de eerste maanden van de Eerste Wereldoorlog.  

Meer info?

Opening expo op zaterdag 3 december 2016 om 15 uur

Expo loopt tot en met zondag 26 maart 2017

Locatie expo:

Stedelijk Museum Aarschot

Elisabethlaan 103 - 3200 Aarschot

www.hetgasthuis.be/museum museum@aarschot.be

016 56 84 51

 

Met dank aan het Limburgs Museum van Venlo en met de medewerking van Caritas International.