Drie onderzoekers van de UGent en de VUB hebben in opdracht van de stad Vilvoorde de studie die de Vlaamse regering had laten maken om Uplace te kunnen goedkeuren, doorgelicht. In hun conclusies laten ze geen spaander heel van de zogenaamde Antea-studie. "De Antea-studie is inderdaad de naam studie nauwelijks waard”, zegt Joris Vandenbroucke. “Ze werd besteld bij een studiebureau dat nauw betrokken is bij Uplace zelf, het is haastwerk dat op een weekje tijd bij elkaar werd geschreven door twee personen, telt slechts 17 pagina's en kreeg geen kwaliteitscheck. Nu blijkt dat die studie ook inhoudelijk niets voorstelt."

"Dit is slecht beleid in zijn ergst mogelijke vorm", vindt Vandenbroucke. "Dit is een project met een enorme impact en ook bijzonder controversieel. Van Unizo tot ongeveer elke centrumstad in een straal van vijftig kilometer, tot iedereen in de file: niemand ziet dit zitten."

Volgens Vandenbroucke kan de Vlaamse regering deze nieuwe evaluatie niet zomaar naast zich neerleggen. "De Vlaamse regering is door de mand gevallen. Haar beslissing over Uplace steunt op valse argumenten."

Morgen ondervraagt ook Katia Segers minister Schauvliege over het advies van de Raad van State en het bezwaar van de Provincie Vlaams-Brabant.