Uw facturen omhoog, de economie achteruit

vrijdag 12 februari 2016
 

“De economie blijf achteruit gaan. De kosten voor de gezinnen, alleenstaanden en gepensioneerden blijven stijgen terwijl de voordelen ver zoek zijn”, zegt John Crombez.

Dat het een hele kluif wordt om de begroting op koers te houden, gaf de meerderheid al toe. Het Planbureau zorgt nu voor een nieuwe opdoffer: het raamt de economische groei van ons land in 2016 op 1,2 procent. Dat is nog eens 0,1 procent minder dan eerder ingeschat. Door dit tegenvallend economisch resultaat moet de regering-Michel op zoek naar 200 miljoen euro extra om de rekeningen op orde te houden. Die komen bovenop de 3,2 miljard die volgens de Europese Commissie sowieso nodig zijn om onze begrotingsdoelstellingen dit jaar te halen. "De economie blijft achteruitgaan", zegt John Crombez. "Dit jaar blijven enkel nog Finland en Griekenland achter ons." Ter vergelijking: in 2012 zaten we nog in de Europese kopgroep, met ruim een procent boven het Europese gemiddelde. Voor 2013, 2014 en 2015 is via indexering niet veel bij het loon bijgekomen. Dat terwijl de btw op onder meer elektriciteit en alcohol wel steeg. Gezinnen kunnen bijgevolg ook niet veel van hun inkomen uitgeven. En sparen lukt evenmin: dat staat op een historisch laag pitje. "Essentiële zaken zoals water, onderwijs en openbaar vervoer worden dan ook duurder", werpt John Crombez op. "N-VA kondigde begin januari nog aan op de pensioenen en zieken te willen besparen. Eind januari stelt ze dan wel voor om de belasting voor bedrijven te verlagen. De prioriteiten zijn pijnlijk duidelijk."

Deze regering snapt gewoon niet dat we als Belgen pas echt vooruit gaan als iedereen zorgt voor elkaar. Hun economische recepten met grote winsten voor enkelen en stijgende facturen voor velen werken gewoon niet.