"Wie op grote schaal fraudeert, pakt ons spaargeld af", zegt Dirk Van der Maelen. Hij bundelt daarom de progressieve voorstellen om het bankgeheim af te schaffen. "Het bankgeheim beschermt fraudeurs. Wij progressieven pakken sjoemelaars eindelijk aan."

Het bankgeheim. Al jaren beschermt het fiscale fraudeurs tegen de arm der wet. En al drie jaar denkt de commissie Fiscale Fraude erover het af te schaffen. "Door de fraude van enkelen betaalt iedereen meer. Tijd om de knoop door te hakken," zegt Dirk Van der Maelen, "en onze eerlijke verdiende centen te beschermen. Ook al vinden rechtse partijen dat maar niks."

Van der Maelen bundelt de voorstellen van sp.a, PS, Ecolo/Groen!, cdH en CD&V tot een werkbaar compromis. "We verhogen de pakkans voor fraudeurs. De laatste vijf jaar is het bankgeheim slechts 28 keer opgeheven. Maar we geloven niet dat de voorbije vijf jaar slecht 28 keer gesjoemeld is. Het bankgeheim heeft al honderden fraudeurs beschermd. En wie eerlijk zijn loon spaart, is het slachtoffer van dat gesjoemel. Dus we schaffen het bankgeheim af."

Van der Maelen schuift de bouwstenen voor een compromis naar voren om ons spaargeld te beschermen tegen fraude. Zo wil hij het bankonderzoek versoepelen. Hij sluit ook alle achterpoortjes waardoor de ‘rechten van de schatkist' in gevaar komen. "Onze schatkist verdient eerlijke inkomsten, want ze betaalt onze publieke welvaart."

Verder vindt Van der Maelen een centraal aanspreekpunt nodig "dat alle rekeningnummers van mogelijke fraudeurs bekendmaakt. Zo kunnen fraudeurs niet meer door de mazen van het net glippen." Klik hier voor de bouwstenen van het compromis.

Het voorstel van de liberalen om fraudeurs fiscale amnestie te verlenen, vindt Van der Maelen "kwaad met kwaad bestrijden. Als je dat voorstel leest, valt je mond open van verbazing." Hier leest u waarom.