Je kan er niet naast kijken: de Vaartkom is de afgelopen jaren grondig van uitzicht veranderd. Nieuwe en gerenoveerde gebouwen, verfraaide pleinen, de opengelegde Dijle… Om alle veranderingen – in het nabije verleden en de nabije toekomst – overzichtelijk aan de Leuvenaar te tonen, organiseren de stad en het stedelijk ontwikkelingsbedrijf AGSL ‘Vaartkomweerspiegeld 2015’.

"Er is een nieuwe ziel ontstaan aan de Vaartkom”, zegt schepen Mohamed Ridouani. “Van een troosteloze industriële plek is de Vaartkom aan het evolueren in een creatieve, groene, sociale stadswijk, waar de nieuwe stedelijkheid vorm krijgt. Honderden mensen wonen reeds in deze buurt, en er zullen er nog een pak bij komen.” In totaal komen er 2.300 woongelegenheden aan de Vaartkom, waaronder een pak sociale woningen en stads-en starterswoningen met een prijs tot 20 procent lager dan de marktprijs.

Vandaag zijn het Engels plein met de studententoren, parking en Albert Heijn, woonblok De Latten, studentenresidentie #94 en Cas-co met ateliers voor kunstenaars al afgerond. De werken aan woontoren De Twist, woonblokken Eiland en Feestzaal zijn recent opgestart.

“Het verkeersvrije plein voor OPEK wordt samen met de autoluwe Noordoever binnenkort tijdelijk ingericht”, zegt Ridouani. “De aanleg van het Sluispark, de groene long zo groot als het stadspark en de vernieuwde Sluisstraat start in het najaar. Het zal fantastisch vertoeven zijn in het Sluispark, met dank aan de ideeën van buurtbewoners. Een ander project waar ik erg naar uit kijk, is de invulling van de gerestaureerde Smidse. Daar zou ik graag een lokale versmarkt in onder brengen.”

“Tel daarbij nog toekomstige projecten zoals de Ark met assistentiewoningen en een kribbe, de Bottelarij met gezinswoningen, nieuwe bruggen over de Vaart, het openleggen van de Dijle op verschillende locaties en je weet dat de Vaartkom nog voor een enorme evolutie staat.”

Van vrijdag 9 oktober tot zondag 11 oktober is het Vaartkomweerspiegeld 2015. De Leuvenaar kan daar een blik werpen op de Vaartkom en de veranderingen die reeds voltooid zijn, of nog van start moeten gaan.

Programma
•    Salongesprek OPEK
OPEK, vrijdag 9 oktober, 20 uur, OPEK, gratis  
Frieda Van Wijck laat verschillende mensen aan het woord over de ontwikkeling van de Vaartkom en kijkt samen met hen naar de toekomst. Na het debat is er nog een feestje met DJ Mighty Mike.  
Deelnemers debat: Bram Kerkhofs (Batiment A), Benoit Broos (Ertzberg), Vic Haenen (ViRiX), Harald Houben (de Chinezen), Christine Dupont (Leren ondernemen), Luc Delrue (museum M), Girgignol (Immo Patrimmo), Veronique Henderix (AGSL), Veronique Charlier (stad Leuven).

 •    Tentoonstelling
vanaf 9 oktober, aan de Vaartkom, gratis. Aan de hand van vijf thema's krijg je een overzicht van de visies, de realisaties en ambities.  De tentoonstelling is opgesteld in bushokjes langs de Noordoever.


•    Rondleidingen
zondag 11 oktober, om 11, 13 en 15 uur, start plein onder viaduct Engels Plein aan de kant van het nieuwe Parkeergebouw , gratis, geen reservatie nodig. Gedurende anderhalf uur krijg je een duidelijk en actueel beeld van de transformatie van de Vaartkom.