"Ik ben tevreden dat het Grondwettelijk Hof geoordeeld heeft dat banken die veilig investeren niet mogen opdraaien voor de risico's die andere banken lopen", zegt Dirk Van der Maelen. Hij dient een voorstel in dat spaarders beter beschermt.

"We herinneren ons allemaal nog hoe enkele jaren geleden de banken door risicovolle beleggingen bijna ons allemaal in de financiële afgrond dreigden mee te sleuren", zegt Dirk Van der Maelen."Daarom kwam er een fonds om hen te beschermen tegen nieuw financieel onheil. De middelen voor dat fonds kwamen uit een heffing van 0,15 procent op spaardeposito's. Een bijdrage die de banken gewoon doorrekenden aan hun klanten ."

Een arrest van het Grondwettelijk Hof maakt nu een einde aan die heffing. Van der Maelen is blij met het verdwijnen van de heffing. "Het zijn niet de klanten, wel de banken met risicogedrag die moeten opdraaien voor dat fonds. In het voorstel dat ik indien worden de bijdragen daarom eerlijk en doeltreffend. Bovendien ontmoedigen we het risicogedrag van banken, zodat hun klanten er zeker van kunnen zijn dat hun geld in veilige handen is", besluit Van der Maelen.