sp.a-Kamerlid Dirk Van der Maelen dringt bij Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere op tot een grondig onderzoek naar de dood van 63 bootvluchtelingen op weg naar Italië. Vandaag hield Vanckere zich in de Kamercommissie Buitenlandse Zaken op de vlakte. "Onverantwoord dat Vanackere die boot afhoudt", zegt de sp.a-er." De NAVO verleende onvoldoende, laat staan, geen bijstand. Zonder onderzoek is de kans groter dat dit nogmaals gebeurd. Sinds de Libische crisis wordt het aantal doden op zee op minstens 800 geschat."

Volgens de Britse krant The Guardian zou een boot met Afrikaanse vluchtelingen dat op 25 maart vanuit Libië vertrok, aan zijn lot zijn overgelaten. Er zouden 63 vluchtelingen omgekomen zijn. NAVO en Frankrijk ontkennen in gebreke gebleven te zijn bij hun hulpverlening. "Ongeloofwaardig," zegt Van der Maelen, "Men zou haast blind moeten zijn om het in nood verkerende schip niet op te merken." Het gedeelte van de Middellandse Zee tussen Libië en Italië is zeer druk bevaren en telt vandaag een ongeziene hoeveelheid vliegtuigen en boten die deelnemen aan de NAVO-operaties in Libië. Bovendien zagen overlevenden militaire helikopters boven hun boot vliegen en meerdere schepen voorbijvaren, zonder dat hen hulp aangeboden werd. Volgens een van de overlevenden was het een NAVO-vliegdekschip zo dichtbij dat de bemanning het bootje onmogelijk niet gezien kon hebben.

Van der Maelen noemt dit een pijnlijk falen van de NAVO, voor de verloren mensenlevens en de geloofwaardigheid van de hele NAVO-operatie die juist de burgerbevolking in Libië wil beschermen. Bovendien zijn schepen wettelijk verplicht noodsignalen van andere boten te beantwoorden en, zoveel mogelijk, bijstand te verlenen.

Ondanks aandringen van de sp.a-er, wil minister Vanackere zich niet aansluiten bij het voornemen van de Raad van Europa om dit voorval grondig te laten onderzoeken. Vanackere deelde mee dat hij eerst zou nagaan of via andere kanalen niet de vereiste verklaring kon bekomen worden. "Ongehoord dat  Vanackere die boot afhoudt.", zegt Van der Maelen. "Zonder onderzoek naar dit falen is de kans groter dat deze tragedie zich herhaalt. Sinds de Libische crisis wordt het aantal doden op zee op minstens 800 geschat."