De beslissing kwam er na het noodlottig incident op 25 augustus 2016, toen een jonge Afghaanse jongen verdronk in de zwemvijver. Resul betuigde nogmaals zijn medeleven met de familie van het slachtoffer. ‘Dit vreselijke incident is het eerste met dramatische afloop ooit binnen de bewaakte zwemzone van de zwemvijver, die ruim 25 jaar bestaat’  lichtte de schepen toe. ‘De familie van het slachtoffer werden en worden nog steeds, net als de aanwezige medewerkers, opgevangen en psychologisch begeleid. Omwille van het goede weer waren op het moment van het incident niet vijf maar zes redders actief aan de zwemvijver Blaarmeersen, conform het toezichtplan. De hulpdiensten waren ook snel ter plaatse, maar alle hulp kwam helaas te laat.’

Voortaan worden dus ook buiten het hoogseizoen meer redders ingezet op dagen met mooi weer. ‘In de toekomst zullen we zowel op weekdagen als in het weekend in de periode september-juni een duidelijk en consequent beleid voeren. Als het mooi weer is zal de groene vlag uithangen en zullen vijf redders de veiligheid garanderen'. Tot voor kort werden slechts drie redders voorzien en bleef de rode vlag uithangen, dat wil zeggen dat er eigenlijk nog een zwemverbod gold.

Op andere dagen, wanneer de rode vlag uithangt, zal in de toekomst ook meer gesensibiliseerd worden zodat bezoekers goed geïnformeerd zijn over het feit dat het verboden is te zwemmen.