Elk jaar, bij het begin van de zomer, komt het terug: Tax Freedom Day, de dag waarop Belgische werknemers zogezegd niet langer voor de staat werken maar voor zichzelf. Maar er is ook een Tax Community Day, zo toont een berekening van sp.a aan. Concreet betekent dat dat je vanaf vandaag, vrijdag 7 maart, tot 31 december niet langer voor de staat werkt, maar voor jezelf én de gemeenschap.

Johan Vande Lanotte, vicepremier voor sp.a: “We misgunnen niemand het geluk om voor zichzelf te werken, maar de helft van het jaar voor de staat werken, is toch wat overdreven.” Johan Vande Lanotte maakte een andere berekening die de ogen opent. “Een groot deel van het belastinggeld gaat helemaal niet naar de staat, maar wel naar de gemeenschap. Dat zijn u en ik, wij allemaal.”

Tot donderdag werkten we onder meer voor de wegen, politie, brandweer en het onderwijs. Het geld dat we vanaf vandaag bijdragen gaat naar onze pensioenen, onze gezondheidszorg, werkloosheidsuitgaven, loopbaanonderbreking, lastenverlagingen en andere uitkeringen. Diensten van de gemeenschap voor de gemeenschap. Iedereen kan ziek worden, iedereen gaat een dag met pensioen. “Als al die bedragen afgetrokken worden van het totaalplaatje aan belastingen, werken we eigenlijk nog maar 64,24 dagen voor de staat. En dus niet tot halfweg het jaar”, besluit Johan Vande Lanotte.

Ook voorzitter Bruno Tobback viert Tax Community Day. “Een bevalling kost reëel 5.000 euro”, legt hij uit. “Welk jong koppel, zelfs in de middenklasse, kan dat zomaar op tafel leggen? Je kind vervolgens laten studeren kost 15.000 euro. Ga maar na wat het kost om twee of drie kinderen te hebben die gaan studeren.”

“De sociale zekerheid komt voor 90 procent ten goede aan de middenklasse”, besluit Bruno Tobback. “Ze zorgt voor gezondheid, voor goed opgeleide mensen, en dat is de belangrijkste grondstof die we hebben. Voor velen valt de sociale zekerheid samen met de profiteur die in de werkloosheid zit, maar eigenlijk is dat maar een kleine fractie. De twee grote blokken zijn pensioenen en gezondheidszorg. Ik investeer liever in een goed inkomen, een goed pensioen en een gezond leven voor iedereen, dan mensen die niet mee kunnen te straffen door ze papiertjes te laten oprapen op straat.”