"Het is oneerlijk en onaanvaardbaar dat alleenstaanden 86 euro moeten betalen voor zelfde service waarvoor sommige gezinnen niets betalen", zegt Rob Beenders. "Dat kan niet'

Vlaams minister Joke Schauvliege hervormde in 2016 de drinkwaterfactuur. Het gratis drinkwater voor elke Vlaming werd afgeschaft. In plaats daarvan kwam een nieuwe factuur: het vastrecht voor de waterfactuur. Dat is een jaarlijkse vergoeding per aftakking.

“Die vergoeding is voor elke watermaatschappij gelijk, maar wordt niet voor elke Vlaming op dezelfde manier berekend”, zegt Rob Beenders. “De factuur bedraagt 100 euro exclusief btw met een korting van 20 euro per gedomicilieerde. In de praktijk komt het erop neer dat 233.555 gezinnen 0 euro betalen, omdat ze met meer dan 5 personen zijn. 379.714 gezinnen van 4 personen betalen 20 euro, maar 653.441 alleenstaanden moeten 80 euro exclusief btw ophoesten.”

Voor Beenders is het duidelijk dat dit een oneerlijke regeling is. “Daarom pleit ik voor een eerlijkere drinkwaterfactuur door 80 procent korting op de factuur toe te staan voor iedereen die onder de armoedegrens leeft, een OMNIO-statuut heeft, of in schuldbemiddeling of budgetbegeleiding zit. Ook de grote meerkost voor alleenstaanden is onverantwoord. Het vastrecht voor een alleenstaande mag niet hoger liggen dan voor een groot gezin. Ook moet elke Vlaming een basispakket water aan dezelfde prijs krijgen. Voor meerverbruikers mag de drinkwatermaatschappij wel hogere tarieven aanrekenen.”