'Neen, het wringt helemaal niet dat ik vanavond niet in de schijnwerpers sta. Ik kom vanavond een nieuwe generatie aanmoedigen.'Oud-voorzitter Johan Vande Lanotte zit gewoontjes tussen het sp.a-publiek in de gerenoveerde KVS in Brussel, waar de Vlaamse socialisten de aftrap geven van hun reeks roadshows door Vlaanderen.

Die onderstrepen dat er een nieuwe generatie aan het hoofd komt van sp.a In de strak gerenoveerde zaal krijgt voorzitter Caroline Gennez meteen een rode loper, als ze samen met haar groepje de zaal binnenmarcheert. Freya Van den Bossche lachend naast Kathleen Van Brempt, Peter Vanvelthoven bij Bruno Tobback en Pascal Smet en nieuwkomer John Crombez sluiten de rij. Elke provincie haar kopstuk, voor Frank Vandenbroucke is er vanavond een plaatsje in de zaal tussen het voetvolk.

'Dit is de crisis van mijn generatie, van de dertigers. Dit zijn onze jaren '70, 2008 is in dat opzicht het einde van een periode. De cruciale vraag is hoe we er mee zullen omgaan. De keuze van rechts, is de keuze van "overgaan tot de orde van de dag". Onze keuze is er een om het evenwicht tussen samenleving en economie te herstellen', zegt Gennez strijdvaardig. 'Natuurlijk heeft deze generatie van de dertigers ook deel uitgemaakt van de macht de afgelopen jaren. Het klopt. Links heeft veel recht te zetten. Maar dat betekent niet dat we niet de plicht hebben om de keuzes van de toekomst te maken', stelt Gennez. De slideshow met feiten - van olieprijzen tot ecologische voetafdrukken - flitst voorbij, de voorzitter somt op tien minuten zowat alle problemen van onze samenleving op: de energiecrisis, de financiële, de ecologische en uiteraard ook de politieke crisis. Dan is het aan de nieuwe generatie om elk oplossingen aan te reiken. 'Daarbij maken we meer dan ooit de keuze voor een eerlijke samenleving', vat Gennez het nog eens samen voor wie het niet zou begrepen hebben.

'Wij blijven voor activering, hoe meer mensen werken, hoe meer onze sociale zekerheid gegarandeerd is. Maar nu is het tijd om ook de werkgevers te "activeren". Het kan niet langer dat 50-plussers bij het huisvuil worden gezet, bedrijven moeten veel meer investeren in vorming en opleiding van hun werknemers', stelt Vanvelthoven als het over werk gaat.

Van den Bossche houdt een pleidooi om aftrekposten op de belastingbrief af te voeren. 'Wie geld heeft om een boekhouder te betalen, die wint. We moeten eerlijk zijn: we schaffen beter al die aftrekposten af, en we verrekenen beter onmiddellijk alles in de prijs: van zonnepanelen tot kinderopvang.'

Crombez mag als financieel expert de bankencrisis uitleggen: 'We zijn in deze crisis onze grootste bank kwijtgespeeld, en we begrijpen het zelf niet. In dat opzicht is het ontzettend jammer dat er geen onderzoekscommissie komt.'

'Dit is inderdaad de nieuwe generatie, die de partij weer op de juiste sporen moet zetten', stelt Vanvelthoven na afloop.

'Pas op, wat we hier gebracht hebben is geen afwerkte bijbel. We willen vooral een gecondenseerde voorzet geven, in dat opzicht was het vanavond een try-out', zegt Tobback.

'We hebben in het verleden op een simpele manier geprobeerd om onze boodschap om te zetten in korte slogans. Vandaag betalen we daar nog de prijs voor. We moeten dus durven om opnieuw het debat inhoudelijk te voeren', vult Crombez aan.