Vanmorgen haalden een 40-tal eigenaars van de weekendzone Horendonk en woonbos Wildert in Essen hun zelf samengesteld bosrandpakket op. Zo’n 3890 inheemse struiken zullen vanaf dan stuk per stuk aangeplant worden.

De gemeente Essen promoot met ondersteuning van de Bosgroep Antwerpen Noord de aankoop en aanplant van heel wat inheemse struiksoorten. Uit het uitgebreide aanbod kozen de eigenaars zo’n 3890 stuks hazelaar, haagbeuk, meidoorn, hulst, ... waardoor de soortenvariatie sterk verhoogt. Bovendien realiseert iedere boseigenaar met deze aanplant een nieuw biotoop voor vlinders, bijen en allerhande vogels in de bosrand.

Gedeputeerde voor Leefmilieu en Natuur Rik Röttger (sp.a): “Met de verschillende bosgroepen promoten we deze bosrandpakketten al een 7tal jaren waardoor in totaal al 42km bosrand werd aangeplant. Provincie Antwerpen ondersteunt deze actie graag, want ze betekent een stevige boost voor de biodiversiteit.”

Helmut Jaspers, schepen van leefmilieu en groenbeleid (sp.a) vult aan: "Sedert enkele jaren organiseren we samen met de Bosgroep Antwerpen Noord deze succesvolle bosrandactie. Met deze actie van plantsoen van streekeigen herkomst, stimuleren we het bosherstel en het realiseren van een mooier, gevarieerder en rijker bos in het woonbos Wildert en de weekendzone Horendonk”.

Bosgroep Antwerpen Noord ondersteunt en adviseert private boseigenaars bij het duurzaam beheer van hun bos. Elke boseigenaar kan gratis en vrijblijvend aansluiten bij de bosgroep. Hij of zij krijgt er advies en informatie bij het bosbeheer en hulp bij de bosadministratie. Op die manier streven we naar gezonde bossen en meer en betere natuur. 

Meer info over de bosgroep vind je op: www.bosgroep.be.