De monumentale Hal 5, een oude spoorwegloods op de Centrale Werkplaatsen in Kessel-Lo, werd gisteren druk bezocht. Een tweehonderdtal mensen toonde interesse in de oproep van het stadsbestuur en het Autonoom Gemeentebedrijf voor Stadsontwikkeling (AGSL) om Hal 5 tijdelijk uit te baten.

Een tweehonderdtal mensen kwam Hal 5 verkennen. Met een totale oppervlakte van 2.365 vierkante meter binnenruimte en 1.800 vierkante meter buitenruimte kan het gebouw heel wat activiteiten huisvesten. “Het gaat om betaalbare ruimte, die we aanbieden om creativiteit en duurzame stedelijkheid te ondersteunen, één van de speerpunten van Leuven Mindgate Creativity”, zegt schepen van Vastgoed Mohamed Ridouani.

“De invulling ligt zo goed als volledig in de handen van de toekomstige uitbaters”, zegt Ridouani. “We leggen weinig voorwaarden op. We willen wel een goeie mix die een meerwaarde is voor de buurt en het toekomstige Blauwputplein laat opleven. Daarom zien we graag dat de verschillende geïnteresseerden samen werken aan hun projectvoorstel. Op die manier kan de ruimte zo breed mogelijk ingevuld worden, en toch nog een geheel vormen.”

Op 28 juni zijn alle kandidaten welkom op een speeddate met speakers corner, waar ze hun ideeën kunnen voorstellen, elkaar kunnen leren kennen om eventueel samen een projectvoorstel in te dienen. Op dat moment zullen er ook experts in architectuur, vergunningen en vastgoed aanwezig zijn. Tot 10 oktober mogen voorstellen ingediend worden. Een jury beslist nog voor het einde van het jaar welk voorstel de concessie toegewezen krijgt.