Ik denk dat formateur Herman Van Rompuy meer capaciteiten heeft om mensen te doen samenwerken dan ontslagnemend premier Yves Leterme. Wel blijft de huidige meerderheid een ploeg waarbinnen het wantrouwen tussen de mensen en partijen gigantisch groot blijft. Het zal niet evident zijn om te slagen.

de beste optie bestaat erin volgend jaar samenvallende verkiezingen te organiseren, dus zowel regionale als Europese en federale verkiezingen. Dat moet voor een "cesuur" met anderhalf jaar geknoei zorgen, Na achttien maanden ben ik van niks meer verbaasd. Slechter dan onder Leterme kan het alvast niet worden.

Ik ben alvast benieuwd naar hoe de nieuwe regering, als die er komt, zich de komende weken in een aantal belangrijke dossiers gaat gedragen. Ik vraag me daarbij af of de onderzoekscommissie naar de bankencrisis ernstig werk zal leveren of enkel mist zal spuien. Wat de begroting betreft, heeft Van Rompuy het imago van iemand die sterk de knip op de beugel houdt. Er is alvast veel reparatiewerk nodig.