De allereerste Octopusstraat in België staat in de Janseniusstraat in Leuven. Gisterenochtend werd daar extra signalisatie en zelfs een slagboom geplaatst om de straat van school Paridaens af te sluiten voor het verkeer. "Met de Octopusstraat werkt de school aan een kindvriendelijke omgeving voor stappende en fietsende kinderen en ouders", zegt David Janssen, leerkracht van Paridaens.

Veilige en kindvriendelijke schoolomgevingen zijn een prioriteit voor het Leuvens stadsbestuur. Het beste bewijs daarvan is de allereerste Octopusstraat van het land. Die werd ingericht in de Janseniusstraat waar basisschool Paridaens is gevestigd. De paars-gele Octopuspaal die weggebruikers erop wijst dat ze in een schoolomgeving rijden, is al bekend maar een Octopusstraat gaat veel verder.

Afgesloten

"Een schoolstraat wordt twee keer per dag afgesloten voor gemotoriseerd verkeer, telkens bij het begin en het einde van de schooldag. De straat wordt afgesloten met een nieuw model van de Octopuspaal, waarin een bareel verwerkt zit", zegt schepen van Openbare Werken Dirk Robbeets (sp.a). Het Leuvense stadsbestuur heeft de komende jaren 500.000 euro budget opzijgelegd om de knelpunten in de schoolomgevingen aan te pakken.

Uiteraard wordt de Octopusstraat op applaus onthaald in school Paridaens. "Met de Octopusstraat werkt de school aan een kindvriendelijke en veilige schoolomgeving voor stappende en fietsende kinderen en ouders", zegt David Janssen, leerkracht van de basisschool. "We zijn er ook actief mee bezig in de lessen. Zo hebben de kinderen nagedacht over de inkleding en besteden we veel aandacht aan verkeerseducatie in onze lespakketten."

Steun van politie

Verkeersouder Wouter Florizoone meent dat de eerste Octopusstraat van het land een voorbeeld moet zijn voor andere scholen. "We kregen meteen ondersteuning van de Leuvense politie en van de technische dienst voor de realisatie. Deze Octopusstraat in Leuven is hopelijk een voorbeeld voor andere scholen."

Verkeerschaos

De Belgische primeur is ook een belangrijke stap voor vzw Voetgangersbeweging om autoverkeer in schoolomgevingen in vraag te durven stellen. "De Octopuspaal 2.0 wil symbool staan voor schoolomgevingen waar kinderen de norm zijn", zegt Tom Dhollander, gedelegeerd bestuurder van vzw Voetgangersbeweging. "Aan schoolomgevingen moeten we het autoverkeer in vraag durven te stellen. De Voetgangersbeweging roept via een nationale campagne alle gemeenten ook op om het voorbeeld van Leuven te volgen."

Nog dit: de slagboom wordt bediend door leerkrachten. Op weekdagen wordt de straat afgesloten van 7.45 tot 8.30 uur en van 15.15 tot 16 uur. Op woensdag is dat het geval van 7.45 tot 8.30 uur en van 11.30 tot 12.15 uur. Door de afsluiting wordt in de Janseniusstraat een einde gemaakt aan de dagdagelijkse verkeerschaos aan de schoolpoort.

Bart Mertens (foto Vertommen)

 

© 2015 De Persgroep Publishing (Het Laatste Nieuws)