Sinds 2005 zette Burundi, een Centraal-Afrikaans land dat 13 jaar door burgeroorlog geteisterd werd, stappen in de juiste richting. Alle bewegingen legden de wapens neer en namen deel aan de verkiezingen. Dit leverde een parlement op waarin alle politieke krachten vertegenwoordigd waren. Helaas boycotten enkele belangrijke partijen de laatste stembusgang van juli 2010. Sindsdien wordt het parlement zwaar gedomineerd door de CNDD-FDD, dat meer dan 80% van de zetels in zijn bezit heeft. Er is dus nauwelijks nog sprake van oppositie in het Parlement.

Deze regeringspartij heeft de laatste jaren tekenen gegeven dat zij niet bang is van een hard op te treden tegen politieke tegenstanders en critici in de civiele samenleving. Nu haar positie nog versterkt is, groeit mogelijks de verleiding om dissidenten nog harder aan te pakken. Zo zijn de laatste jaren mensenrechtenactivisten slachtoffer geweest van doodsbedreigingen en willekeurige arrestaties. Sommigen werden zelfs vermoord. "Dat is onaanvaardbaar", vindt Dirk Van der Maelen, "als Burundi's grootste donor van ontwikkelingshulp moet de Belgische regering hiertegen optreden. Willen de Belgische regering op vlak van ontwikkeling en democratisering resultaten opleveren, dan moet zij het werk en de bescherming van mensenrechtenverdedigers steunen."

Tijdens zijn observatiemissie bij de Burundese verkiezingen eind juli 2010, leerde Van der Maelen de mensenrechtenverdediger Pacifique Nininahazwe kennen. Deze Burundees is directeur van een platform van 146 middenveldorganisaties, Forum pour le Renforcement de la Société Civile (FORSC). Sinds de moord op Ernest Manirumva, een vooraanstaand corruptiebestrijder op 9 april 2009, leidt Pacifique een campagne om de daders voor de rechtbank te brengen. Zijn inzet leidde tot doodsbedreigingen en een schorsing van FORSC. Amnesty International meldt dat naast Nininahazwe er nog tientallen activisten zijn wiens leven ook aan een zijden draadje hangt. "Daarom roep ik bij minister van Buitenlandse Zaken mijn bezorgdheid uit over het werk en de veiligheidssituatie van mensenrechtenverdedigers. Respect voor mensenrechten in Burundi is een noodzakelijke voorwaarde voor haar ontwikkeling en democratisering."