Zo pleit premier Charles Michel er vandaag voor dat de politie makkelijker toegang krijgt tot de camerabeelden van private bewakingsfirma’s. “Het is tot op de dag vandaag echter nog steeds niet mogelijk voor de politie om in real time mee te kijken met de camerabeelden van de openbaar vervoersmaatschappijen”, zegt Hans Bonte.

Nochtans stelt de camerawet van 2007 dat de federale en lokale politiediensten, binnen het kader van hun opdrachten van gerechtelijke of bestuurlijke politie, vrije en kosteloze toegang in real time hebben tot de beelden van de camera's die geïnstalleerd zijn op het net van de openbare vervoersmaatschappijen.

Op 3 maart 2016 keurde de Kamer een wet goed die bepaalt dat de omvang van deze toegang moest vastgelegd worden in een Koninklijk Besluit. “Ondanks de belofte van minister Jambon om hier snel werk van te maken, is dit KB er nog steeds niet. En dus kunnen de federale of lokale politiediensten nog steeds niet meekijken met de camerabeelden in de stations van de NMBS, met alle veiligheidsrisico’s vandien.”

“Het veiligheidsbeleid heeft vooral nood aan praktische oplossingen voor concrete problemen waarmee de politiediensten die dagelijks werk maken van de opvolging van Syriëstrijders worden geconfronteerd. Vandaag kondigt de premier aan real time toegang voor politiediensten aan tot private camera’s terwijl de politiediensten vandaag nog altijd geen real time toegang hebben tot cameranetwerken van trein- en metrostations. Voor het veiligheidsbeleid en de veiligheidsdiensten zijn beleidsdaden veel belangrijker dan nieuwe beloftes”, besluit Hans Bonte.