Leuven en fietsen, het is een onafscheidelijke combinatie. Maar voor ouders kan fietsen al gauw duur uitvallen: kinderen groeien immers snel uit hun fietsjes. Om daaraan tegemoet te komen, werd gisteren het Leuvense project VELOKadee gelanceerd.

VELOKadee is een kinderfietsabonnement van sociale economieorganisatie Velo en stad Leuven, met de financiële steun van De Nationale Loterij. Met VELOKadee kunnen ouders een kwaliteitsvolle kinderfiets huren en telkens wanneer hij te klein geworden is inruilen voor een groter model: van loopfietsje tot tienerfiets. Zo kan ieder kind op een veilige, mooie kinderfiets de vrijheid van het fietsen ontdekken, op een fiets die met hen ‘meegroeit’ zonder meerkost voor de ouders.

Stad Leuven investeert daarbij expliciet in de betaalbaarheid van het systeem voor iedereen. Eén heel jaar VELOKadee kost  € 60. Daar zijn alle nodige wissels van fietsjes én doorlopend gratis onderhoud door Velo bij inbegrepen.

Via de UiTPAS doet stad Leuven bovendien een extra inspanning om de fietsen aan een solidair kansentarief aan te bieden aan gezinnen die het minder breed hebben. “Zo willen we met de stad mobiliteits- en vrijetijdsarmoede zo veel mogelijk tegengaan. Elk kind heeft recht op het plezier van een goede fiets om zich te kunnen verplaatsen, te bewegen en nieuwe plekken te ontdekken”, zegt Bieke Verlinden, schepen van sociale zaken.

Alle informatie  over VELOKadee is te vinden op www.velokadee.be.