Het Halse stadsbestuur gaat onderzoeken hoe er nog minder water kan afvloeien naar het centrum tijdens regenbuien. Tijdens de wolkbreuk dinsdagavond werkte het nieuwe bufferbekken in het centrum zoals het hoorde en kon het water wegvloeien door de riolering. “Maar het extra water van de hoger gelegen delen in combinatie met een trage, maar hevige wolkbreuk heeft toch problemen veroorzaakt”, zegt schepen van Openbare Werken Johan Servé (SP.A).

Het stadsbestuur zat gisteren samen met het studiebureau om de wateroverlast van dinsdag te bespreken. Er viel tot veertig liter water per vierkante meter in amper een paar uur. “Door de zwakke wind is die regen- en onweersbui volledig uitgeregend boven het centrum”, zegt Servé. “Er zijn de voorbije weken dagen geweest dat er meer regen viel, maar dinsdag viel alles in nauwelijks veertig minuten naar beneden.”

De buizen die een jaar geleden in de grond gestopt werden zijn wel degelijk groot. Ze hebben een diameter tot een 1,80 meter. “Er zat ook geen belemmering in de riolering en het nieuwe bufferbekken functioneerde ook perfect”, legt Servé uit.

Laagste punt

“Maar door de extreme hevigheid van de wolkbreuk konden de buizen het water uiteindelijk niet meer slikken, ook al omdat de Basiliekstraat op een van de laagste punten van de stad ligt. Ook het water van hoger gelegen wijken zoals de Don Boscowijk, Lamme Guiche en Wolvendries stroomt dan naar dat punt.” Enkele jaren geleden werd er ter hoogte van de August Demaeghtlaan en de Zuster Bernardastraat wel al een zogenaamde wervelventielconstructie voorzien die het water er trager moest laten wegvloeien. “Maar sindsdien is er ook bijgebouwd in die wijken en dus is er alweer meer water dat naar beneden stroomt”, zegt Servé. “We houden daar wel rekening mee. Zo wordt in 2019 de Jean Jacminstraat heraangelegd en is er de aanleg voorzien van een extra bufferbekken. Ook in de buurt van de Ninoofsesteenweg staat een tweede bekken gepland. We doen er dus echt wel alles aan om de wateroverlast voorgoed op te lossen.”