Rond de jaarwisseling verhuizen de eerste teams van de stadsbibliotheek, imec (voorheen iMinds) en de Universiteit Gent naar De Krook. Wat deze spelers daar precies van plan zijn en wat de Gentenaar in De Krook zal kunnen beleven, ontdekt u vanaf 17 oktober 2016 in de tentoonstelling in de inkomhal van de hoofdbibliotheek aan het Zuid. Het aftellen kan nu echt beginnen. Van 10 tot en met 12 maart 2017 opent De Krook de deuren met een feestelijk openingsweekend.

Terwijl de vorige tentoonstelling voornamelijk het gebouw zelf belichtte, kan de Gentenaar vanaf 17 oktober in deze expo meer ontdekken over wie de Krook-bewoners zijn en wat er precies staat te gebeuren in De Krook. U ziet er ook datavisualisaties over de bibliotheek in een installatie van imec/iMinds met verschillende beeldschermtechnologieën.

Verdieping +3: Een stilteplek om te koesteren

Hier zit u hoog boven het stadsgewoel en weg van de drukte van de dag. Dit is de verdieping voor mensen die een rustige plek zoeken om te lezen of te studeren. Er zijn 240 zitplaatsen: comfortabele zeteltjes of leestafels, zoals u verkiest. Er zijn kranten beschikbaar en u kunt er boeken opvragen uit het magazijn. De Krook, gebouwd in de bocht van de Schelde, biedt vanop de derde verdieping een fantastisch zicht op de torens van Gent.

Verdieping +2: Wijzer worden

Op deze verdieping vindt u de collectie non-fictie: van architectuur tot reisboeken of boeken over filosofie. In het Medialeercentrum staan computers ter beschikking voor iedereen. Voor persoonlijke begeleiding gaat u naar het Digitaal Talent Punt. Daar staan meer dan 20 computers voor u klaar én mensen om u op weg te helpen. Hebt u vragen rond opleidingen en studies, dan bent u bij de medewerkers van STAP (studieadviespunt) aan het goede adres. Voor juridisch advies klopt u aan bij Wetswinkel. Beide organisaties bieden spreekuren in De Krook aan.

Verdieping +1: Voedsel voor verbeelding

Op de eerste verdieping vindt u de collectie fictie en strips van de bibliotheek. Het is ook de verdieping van film en muziek. U kunt hier niet enkel cd’s, maar ook partituren om zelf mee aan de slag te gaan ontlenen. Of pik een concertje mee op de belevingstrap. Op deze verdieping kiest u romans en strips om mee te nemen naar huis, of om in De Krook te lezen. Ook hier kunt u deelnemen aan leesgroepen en diverse workshops georganiseerd door VormingPlus.

Gelijkvloers: Agora

De Agora is de meest levendige plek van De Krook. Hier loopt iedereen binnen en weer buiten, met boeken onder de arm of met een hoofd vol nieuwe ideeën en inspiratie. In De Krook zorgt een automatisch boekentransportsysteem voor een vlotte service. Aan de balie kunt u terecht met al uw vragen, of voor een nieuwe lenerskaart. Verderop ontdekt u de themacollectie van het moment. Loop gerust door naar het Krook-café achteraan. Installeer u aan een tafeltje, bestel een drankje of een hapje, en geniet met volle teugen van alle Krook-prikkels die op u af komen.

Verdieping -1: Hier gebeurt wat

Overdag zijn de kinderen hier koning. De polyvalente zaal is dé plek voor debatten, lezingen en meer, ook ’s avonds. Op -1 kunnen kinderen van 0 tot 13 jaar in de kinderbibliotheek ontdekken hoe fijn lezen wel kan zijn. De omgeving is op hun maat ontworpen, met knusse leesplekken, hoekjes met educatief speelgoed en activiteiten. Langs de zijde van de Platteberg vindt u Urgent.fm, de radiozender én kweekvijver voor mediatalent van de Universiteit Gent. In samenwerking met bevlogen vrijwilligers maakt Urgent.fm 24/7 radio met als ijkpunten muziek en cultuur. Urgent.fm legt de focus op de maker, biedt praktijkgericht mediaonderwijs en maakt UGent-onderzoek bekend bij een ruim publiek.

Verdieping -2: De blik op morgen

Op -2 mag het er al eens gekker of luider aan toe gaan. Decibels blijven immers netjes ondergronds. Jongeren krijgen hier hun eigen bibliotheek. Dat is nieuw. Een enthousiaste groep jongerenambassadeurs denkt nu al mee over het aanbod aan boeken en muziek en over de activiteiten die ze er willen organiseren. Jong en oud kan in de benedenverdieping terecht voor workshops 3D-printen, om de nieuwste technologieën van imec zelf uit te testen of om deel te nemen aan onderzoek van de Universiteit Gent.

De Krook-bewoners

De Krook Bibliotheek is klaar voor de toekomst. De kernactiviteit van de bibliotheek blijft boeken uitlenen en u kunt er nog steeds de krant komen lezen of een computer reserveren. Maar De Krook Bibliotheek wil voor u nu ook een actieve en betrouwbare gids worden in de complexer wordende wereld, gekenmerkt door informatie-overload, digitalisering en globalisering.

Universiteit Gent tekent present in De Krook met verschillende onderzoeksgroepen. Het UGent­-onderzoek wordt toegankelijker en zichtbaarder voor iedereen. De onderzoekers van imec-MICT (Onderzoeksgroep voor Media en ICT) bestuderen hoe mensen mobiele en sociale media gebruiken. Ze nodigen de Krook-bezoekers uit om in de Living Labs van De Krook deel te nemen aan hun projecten. IPEM (Instituut voor Psychoacoustica en Elektronische Muziek) richt in De Krook een ‘smart­space­lab’ in waar iedereen die dat wil hun onderzoek van dichtbij kan volgen. Ze analyseren hoe muzikanten, luisteraars en dansers met muziek interageren. De ingenieurs van imec-IDLab (Internet and Data Lab) bestuderen dan weer hoe informatie aangemaakt, aangepast en verzonden kan worden.

De vakgroep Onderwijskunde focust in De Krook op de betekenis van geletterd zijn nu er online en met een muisklik zoveel cultuur en informatie voorhanden is. Ook Urgent.fm, de radiozender van de Universiteit Gent, verhuist naar De Krook. Imec/iMinds is een wereldautoriteit op het vlak van digitaal onderzoek. In De Krook focust imec op media-­innovatie, onderzoek rond stadsvernieuwing en technologie­start­ups. De bezoeker kan er de nieuwste hoogtechnologische creaties van dichtbij bekijken en zelf uittesten. In De Krook komt hightech zo verrassend dichtbij.

De Krook

De Krook is in de eerste plaats een stadsvernieuwingsproject van en samenwerking tussen de Stad Gent, de Provincie Oost-Vlaanderen, de Vlaamse Overheid, imec/iMinds en UGent, dat zich situeert tussen de Lammerstraat, de Grote Huidevettershoek, de Platteberg en de Schelde in Gent. Het bestaat concreet uit de bouw van een nieuwe bibliotheek, de renovatie van het Wintercircus, ook bekend als Garage Mahy, en nieuw openbaar domein. Naast de hoofdbibliotheek van de Stad Gent komen er in de nieuwbouw ook kantoren van imec/iMinds, experimenteerlabo’s en een radiostudio voor de Universiteit Gent. Het gebouw omvat ook een polyvalente ruimte, een studiezaal en een leescafé.