De Zenne die eens stroomde waar nu deVuurkruisenstraat en de Molenborre liggen, krijgt een apart plekje in devernieuwde Basiliekstraat.

Niet in de vorm van stromend water, want de stadHalle besliste al eerder om de Zenne hier niet opnieuw open te maken. Ook detijdens de werken teruggevonden oude Zennebrug in de Basiliek-straat werd nietbewaard. “Maar dat belet niet dat we toch ergens willen aantonen dat hier overhet kruispunt van de Basiliekstraat, de Molenborre en de Vuurkruisenstraat eenarm van de Zenne liep. Dat zal gebeuren met een blauwe LED-verlichting in destraat”, zegt schepen van Openbare Werken Johan Servé (SP.A).

De blauwe LED-verlichting werd meteen mee voorzienin de heraanleg van de Basiliekstraat, maar bleek niet of slecht tefunctioneren. De stad gaf aan de aannemer de opdracht om de blauweaccentverlichting te herstellen. Daarom werd deze week de Basiliekstraatopnieuw opengebroken.

Ook aan de inschuifbare toegangspaaltjes die deverkeersvrije wandelzone afschermen, is nog werk. “De paaltjes zelf zijngeplaatst en aangesloten. Ze werken naar behoren. Nu moeten we het badgesysteemnog op punt stellen. We zijn aan het bekijken wie een doorgangsbadge kankrijgen en voor welke momenten”, zegt Servé. “De nieuwe verzinkbare paaltjeszijn alvast steviger dan de vorige. Ze werken met een hydraulisch systeem datminder snel stuk gaat als men er tegen rijdt. Ze zijn dan ook een stuk duurder dande vorige.”