“Verschillende landen bewijzen vandaag dat een (quasi) aangifte-vrije samenleving mogelijk is. In Denemarken heeft de fiscus toegang tot essentiële documenten voor de aangifte, zoals wij voorstellen”, zegt Peter Vanvelthoven. “Het gevolg is dat 90 procent van de Denen niets meer hoeft te wijzigen aan hun aangifte. Het is tijd dat ons land die omslag ook maakt, want er zijn enkel voordelen.”

“Met ons voorstel worden heel wat documenten rechtstreeks aan de fiscus bezorgd, op voorwaarde dat betrokkene toestemming geeft uiteraard. Concreet betekent dat zo de helft van de gezinnen hun belastingbrief niet meer zelf hoeven in te vullen en verlost worden van een hele klus. En de administratie bespaart het ook heel wat tijd en energie, want controleren hoeft niet meer. Een win-win-situatie dus voor iedereen.”

“En nog belangrijker: iedereen is op die manier zeker van de kortingen waar ze recht op hebben. Veel mensen weten nu immers niet dat ze bepaalde uitgaven kunnen aftrekken. Verschillende maatregelen komen niet terecht bij mensen die ze het hardst kunnen gebruiken. Door de administratie de aangiftes te laten invullen, wordt die ongelijkheid weggewerkt”, besluit Vanvelthoven.

Hier leest u alvast ons voorstel voor een eenvoudigere aangifte.