Hieronder vindt u enkele passages van het interview. Het volledige interview kunt u in de Knack van woensdag 15 juli 2015 lezen.

Crombez over de rol van socialisten in de samenleving en het hardvochtige beleid van rechts

“Socialisten staan voor sociale bescherming, voor een rechtvaardige verdeling van rijkdom, en voor de strijd tegen armoede. En juist in de thema’s die wij zo waardevol vinden, zijn de meerderheidspartijen brokken aan het maken. Men verhoogt verdorie de prijs van kinderopvang, maar alléén voor de laagste inkomens. “Als de socialisten in de regering zitten, is het gewoon ondenkbaar dat er een maatregel werd goedgekeurd waarbij alléén de laagste inkomens meer zouden moeten betalen voor kinderopvang. Zonder socialisten kan dat dus wel. Dat gebeurt bovendien in een regering met christendemocraten. Dat lijkt mij meteen de grote wending in de Belgische politiek: tien jaar nadat in Nederland het CDA de stap zette om de sociale bescherming af te bouwen, heeft de CD&V besloten om dat ook in België en Vlaanderen te doen.”

De lijst van hardvochtige voorstellen is eindeloos. Het wordt dramatisch als zelfs de progressieven niet meer durven te zeggen waar het op staat, omdat ze niet meer durven in te gaan tegen een rechtse discours dat leeft bij grote delen van de bevolking. Ook sp.a heeft te lang te weinig durven te zeggen waar het op staat.”

Crombez over de rol van de media

“Het klopt dat niet al mijn tv-optredens en radiodebatten even goed zijn. Ik lig er niet echt van wakker, want bij huisbezoeken waarderen mensen me ‘omdat ik niet spreek zoals een politieker’. Zolang ik het gewone mensen maar duidelijk kan maken waarom deze rechtse regeringen zo slecht zijn. Ze laten arme gezinnen meer betalen voor hun kinderopvang, ze maken het openbaar vervoer en het onderwijs duurder, ze schrappen de sociale correcties op de water- en de energiefactuur, waardoor uitgerekend de factuur van de arme gezinnen sterk stijgt.”

Crombez over bewegingen als Syriza in Griekenland en Podemos in Spanje

“Ik steun Syriza in Griekenland en Podemos in Spanje. In die landen betalen de gewone mensen op een onwezenlijke manier de crisis van de grootbanken. Er zijn al sloppenwijken rond Madrid, hè. Gevestigde linkse politieke partijen zoals Pasok en PSOE hebben geen antwoord op de terechte vragen van de bevolking. Ze zitten er gewoon naast, omdat ze niet inzien dat vandaag politiek volgens andere wetmatigheden verloopt dan in de jaren tachtig of negentig. Bij Pasok en PSOE gaat het nog altijd om de macht. Podemos en Syriza vertrekken vanuit een rechtvaardigheidsagenda. Vandaar mijn steun.”

“Wij socialisten kunnen bogen op een geschiedenis van 130 jaar. Dat is mooi, maar als we denken dat we op dezelfde manier aan politiek kunnen blijven doen dan, komen ook wij in de problemen. Dat was ook mijn centrale boodschap in de campagne om het voorzitterschap.”

Crombez over samenwerking met andere partijen en bewegingen

“Mijn standpunt is duidelijk: ik wil samenwerken met elke progressieve beweging, of dat nu een partij is of een sociale organisatie. Iedereen die de mensen hoop wil geven en met ons samen wil vechten voor een volwaardige sociale bescherming, goede pensioenen, een uitstekende gezondheidszorg én een sterke economie, is voor mij welkom.”

“We moeten dus stoppen met elkaar te bekampen. Het is vandaag sowieso knokken om gehoord te worden met een progressieve boodschap. Daarom maak ik me ook niet meer druk over onze verschilpunten met Groen.”

Crombez tot slot over racisme en diversiteit

“In woorden vindt men elke vorm van racisme afschuwelijk, maar als het op daden aankomt, geeft men te gemakkelijk verstek. Voortaan zal de sp.a zich keihard opstellen tegen élke uitsluiting, of het nu klassiek racisme is, antisemitisme of seksisme. En tegelijk sporen we iedereen aan om te vechten tegen de eigen vooroordelen. Geen enkele gemeenschap in haar geheel is zo maar ‘goed’ of ‘slecht’.”