De exploitatievergunning voor Doel 1 verviel in februari van dit jaar. Waarna zowel de Raad van State als de veiligheidsautoriteit FANC duidelijk waren in hun advies. Doel 1 en 2 langer open houden kan enkel na een nieuwe vergunningsprocedure, inclusief een milieueffectenrapport en de opstart van een publieke consultatie. “Deze conclusie trokken wij al na de hoorzittingen en ondertussen treden ook andere instanties, zoals de Europese waakhond ‘Nuclear transparancy watch’, ons bij”, zegt Johan Vande Lanotte.

Niet alleen is het juridisch moeilijk om de centrales hun levensduur te verlengen, het is ook onwenselijk. Het bevestigt het bestaande monopolie. Terwijl een vrijgemaakte Europese markt enkel goed kan functioneren indien er in- en uitgevoerd wordt naar het buitenland. “Zo zouden we de mensen kunnen garanderen dat de goedkoopste stroom tot bij hen geraakt”, aldus Vande Lanotte.

“Het langer openhouden van de kerncentrales blokkeert de mogelijkheid om meer in te voeren. Wie een vrije markt nastreeft, maar tegelijk de grenzen sluit, activeert een monopolie. Een vreemde keuze voor een liberale minister”, besluit Vande Lanotte.