Buurt dacht mee via Kortrijk Spreekt

Kortrijk is een stad die luistert en dialogeert. Buurtbewoners kregen meermaals de kans om hun idee te geven over de ontwikkelingen op de Houtmarkt. Zo was er in maart 2013 al een infovergadering waarop de conceptplannen voor de heraanleg van de Houtmarkt, de Lange Brugstraat en de bouw van de ondergrondse parking werd voorgesteld. De buurtbewoners en handelaars konden hun opmerkingen en suggesties meegeven met het studiebureau. Het bureau werkte op basis hiervan twee varianten uit.

Infomarkt

In april 2015 organiseerden de stad en Parko een infomarkt en voorstelling van het voorontwerp aan buurtbewoners en handelaars uit de omgeving. Belangrijkste bekommernissen van de omwonenden waren de parkeermogelijkheden en bereikbaarheid tijdens de werken. De projectmedewerkers van de stad waren dagelijks aanwezig op werf en probeerden zo goed mogelijk te communiceren met omwonenden en handelaars. Zowel aannemer als projectleiders vingen zo signalen op over de leefbaarheid tijdens de werken. Vooral de Lange Brugstraat was geen gemakkelijk dossier omdat er onverwacht een knooppunt van nutsleidingen opdook. De aannemer zorgde steeds voor een optimale bereikbaarheid tot de privéwoningen. In januari 2016 werd een werfcafé georganiseerd waar buurtbewoners hun vragen of bekommernissen rechtstreeks aan de verantwoordelijken konden stellen.

Ondergrondse parking

Op 14 juli 2016 werd de ondergrondse parking met 160 plaatsen geopend. Bijzonder aan de parking is dat gebruikers geen ticket moeten bijhouden. Wie er inrijdt, steekt zijn bankkaart in de automaat en bij het verlaten van de parking volgt een automatische afrekening. Voor abonnees gaat de slagboom vanzelf open want de nummerplaat is geregistreerd. Wie wil, kan online een parkeerplaats reserveren.

Axel Weydts, schepen van Openbare Werken: “De Houtmarkt is het eerste plein waar we ons motto “wagens ondergronds, groen bovengronds” in de praktijk brengen. En er volgen er nog. Straks de Leieboorden aan de Broeltorens en later de stationsomgeving. Verkeersvrije pleinen zijn pleinen op maat van de mensen. Dat brengt leven en zuurstof in de stad. Nu al kunnen we de aantrekkingskracht van de mooie, nieuwe Houtmarkt vaststellen.”

Groen plein

In de Lange Brugstraat en de Houtmarkt werd voor 3.944 m2 aan natuursteentegels aangelegd. Dit zijn de stenen in de licht en donkergrijze graniet die in de Lange Brugstraat en rond het plein van de Houtmarkt liggen. Het plein bestaat verder uit 594 m2 asfaltbeton, 541 m2 grasveld, 678 m2 beplanting in plantvakken en 881 m2 mozaïekkeien die de paadjes vormen op het plein. Er komen ook 30 bomen op plein en 70 meter aan houten zitbanken waarvan de helft een rugleuning heeft. Het houten podium is 133 m2 groot. Op het plein vind je ook een publiek toilet en kan je gebruik maken van gratis wi-fi van de stad. Aan de rand zijn er 5 Shop & Go-plaatsen, een fietsenstalling naast de Academie en 2 parkeerplaatsen voor personen met een beperking.

Het kostenplaatje voor de heraanleg van de Houtmarkt bedraagt 2,16 miljoen euro, betaald door de stad. De parking kostte
5,18 miljoen euro en werd betaald door Parko, Stadsontwikkelingsbedrijf Kortrijk (SOK) en Sint-Vincentius.

Meer info: Axel Weydts, schepen van Openbare Werken, 0479 29 93 40