Een derde van de Vlaamse bevolking is jonger dan dertig jaar. 2 miljoen kinderen en jongeren tellen dus letterlijk mee. Maar wie er de visietekst van de nieuwe Vlaamse regering bij neemt, merkt het al snel. Geen woord in het 27 pagina’s tellende document over jeugd.

Waar deze verliesregering heel duidelijk is in waar ze zal snijden, blinkt ze uit in vaagheid als het gaat over investeringen in onze jeugd, het aanpakken van de jeugdwerkloosheid en het bestrijden van de kinderarmoede

Of oh toch, jawel, op pagina 9. Jeugdsanctierecht. In het vet gedrukt. Are you kidding me, Vlaamse regering? Is dat het vertrouwen in de Vlaamse jeugd? Een nieuw jeugdsanctierecht ontwikkelen? Is dat jullie visie op jeugd? Frappant. Maar eigenlijk vooral degoutant. Nochtans, in het regeerakkoord zelf orakelt rechts dat de nieuwe Vlaamse regering voor een positieve kijk op jeugd gaat, één die uitgaat van hun kracht en creativiteit. Maar met amper één pagina voor jeugdbeleid, of twee, als je daar de passage voor het jeugdsanctierecht bijrekent, zijn die twee miljoen jongeren duidelijk verre van een prioriteit voor rechts.

Als sp.a kiezen we ervoor om ruimte voor kinderen en jongeren te creëren en hen zo de toekomst mee vorm te laten geven. Want de toekomst voorbereiden doe je door te investeren, door kansen te geven, door deuren te openen. Ook voor jongeren. Deze rechtse Vlaamse regering doet echter net het omgekeerde. Ze slaat de deuren keihard dicht en dan nog in de eerste plaats voor jongeren. Met een verdubbeling van het inschrijvingsgeld voor de universiteiten en hogescholen, met minder werkingsmiddelen voor de scholen, met duurder openbaar vervoer.

Waar deze verliesregering heel duidelijk is in waar ze zal snijden, blinkt ze uit in vaagheid als het gaat over investeringen in onze jeugd, het aanpakken van de jeugdwerkloosheid en het bestrijden van de kinderarmoede. Niet het afslanken van de provincies of het versterken van het Vlaamsche karakter, maar dat laatste moet dé prioriteit zijn voor de komende vijf jaar. Maar maak u geen illusies, het wordt amper vermeld.

En zo ligt het eerste rapport van deze rechtse regering al mooi te blinken: een 17 op 20 van VOKA, maar een dikke 0 van onze jongeren. Want met dit regeerakkoord betalen de jongeren van vandaag de prijs voor de jeugd van morgen.

(Deze opinie verscheen eerder op knack.be)