Renaat Landuyt vertelde over verschillende realisaties en beslissingen die in zijn boek aan de orde komen.

Om te beginnen uiteraard de Triënnale rond hedendaagse kunst en architectuur in 2015, omdat dat evenement "zo kenmerkend is voor de nieuwe sfeer die we willen brengen". "Dat een straat niet zomaar is om te passeren, maar dat je er ook in kunt leven. Dat je zelfs op de reien een stukje kunt leven, dat je die op een andere manier kunt gebruiken." Hij wil bovendien de Bruggeling ervan overtuigen dat het de moeite is om ooit een tentoonstellingsruimte voor nieuwe kunst te bouwen.

Renaat Landuyt vertelde hoe hij van cruisetoeristen, die nauwelijks bijdragen aan de stedelijke economie, verblijfstoeristen wil maken door met een nieuw cruisegebouw in Zeebrugge een startstad voor het cruisetoerisme te worden.

"Als je nu in het boek leest wat er de komende jaren allemaal uitgevoerd moet worden, dan is dat een heel pak dossiers." De begroting en de administratie zijn daar nu klaar voor gemaakt. "De cruciale knopen zijn doorgehakt, maar de volgende fase is nu: de gruwel, bij manier van spreken, van een huis bouwen. Als je een huis bouwt, dan weet je dat je op de één of andere manier een misrekening of een ander probleem gaat hebben. Dus het probleem van het bouwen op verschillende plaatsen zal nu op ons afkomen. Het grootste werk waarmee we nu bezig zijn – ook mentaal – is: hoe kun je dat allemaal op elkaar afstemmen en ervoor zorgen dat het draaglijk blijft voor het publiek? Want het leven gaat verder." Na de zomer zullen de bruggelingen de vruchten van de gereorganiseerde stadsadministratie kunnen plukken, in het goed bereikbare Huis van de Bruggeling, toevallig aan de Frank Van Ackerpromenade.

Ook wees Renaat Landuyt erop dat de bouw van een nieuw stadion nu niet meer vertraagd wordt door partijpolitieke discussies. De stad investeert in grondbezit voor het stadion voor Club Brugge. Het stadion voor Cercle zal deel uitmaken van een multifunctionele site in Sint-Andries, zoals er elke zes jaar één wordt gerealiseerd: "zoals we in Assebroek Daverlo gezet hebben, zoals we nu beslist hebben dat we in Sint-Michiels in 2017 op de Xaverianensite gaan bouwen."