De aanslagen in Zaventem en Brussel komen hard aan. Blind geweld tegen mensen die klaarstaan voor een vakantie of zakenreis. Mensen op weg naar hun werk of naar school zijn de dood ingejaagd. Terroristen zijn geslaagd in dat­gene waar ze goed in zijn: door onschuldige mensen te viseren, iedereen in de samenleving angst aanjagen.

De gruwelijke aanslagen plaatsen ons voor grote uitdagingen. Onze democratie moet zich wapenen tegen de ontbindende kracht van terreur. We kunnen dat. De diverse veiligheids- en hulpverleningsdiensten en heel wat verantwoordelijken in scholen en bedrijven namen op een kalme, kordate manier hun verantwoordelijkheid, om mensen te redden, te verzorgen, te beschermen. Schouder aan schouder. Ziekenhuizen in Brussel, Wallonië en Vlaanderen draaien dubbele shifts in de hoop levens te redden.

Ook beleidsmensen, ongeacht hun politieke kleur of beleidsniveau, werken de klok rond. Het derde jaar secundair onderwijs van het Koninklijk Atheneum van Vilvoorde, dat onderweg was naar Londen, strandde in Brussel en werd opgevangen in het gemeentehuis van de Anderlechtse burgemeester. Honderden gestrande reizigers werden warm onthaald in de militaire kazerne van Peutie en begeleid door OCMW- en Rode-Kruismedewerkers. De binnen- en buitenlandse steunbetuigingen en solidariteit steken een hart onder de riem.

De aanslagen komen meteen na de interventies en arrestaties van vorige week. We hebben Salah Abdeslam gevat. Maar anderen uit het terreurnetwerk zijn ons nog ontsnapt. De moordende aanslagen geven opnieuw aan dat de combinatie van radicalisme en georganiseerde misdaad gevaarlijk is en te allen tijde bestreden moet worden.

De solidariteit en samenhorigheid van vandaag moeten we gebruiken als basis om versneld te werken om radicalisme tegen te gaan en een forse aanpak van de georganiseerde misdaad in een hogere versnelling te krijgen.

Ik hoop dat uit respect voor de slachtoffers van deze aanslagen en hun nabestaanden vandaag ook de politieke taboes gesneuveld zijn. Het is tijd voor actie. Het is tijd voor eenheid. Het is tijd voor een eensgezinde strijd tegen radicalisme en terreur. De voorstellen liggen op tafel. Het is tijd om samen beslissingen te nemen. Laten we vandaag de stappen zetten zodat we deze gruwel nooit meer mee hoeven mee te maken.

 

Dit opiniestuk verscheen eerder in De Standaard (23/03).