Het nieuwe jaar brengt voor het Leuvense Energieloket een aantal nieuwigheden met zich mee. Zo kunnen Leuvenaars vanaf 16 januari op afspraak bij de Energiecoach terecht, hun energieverbruik gratis opvolgen via Energie ID of het warmteverlies langs hun muren en ramen onderzoeken met de handige ThermoCard.

Vanaf 16 januari zijn verschillende stadsdiensten enkel nog op afspraak te bezoeken. Ook het Energieloket valt onder die nieuwe dienstregeling. “Zo hoeft niemand nog te wachten tot het zijn beurt is, en kan de Energiecoach beter advies op maat geven”, zegt schepen van Leefmilieu Mohamed Ridouani. Bovendien krijgt elke bezoeker van het Energieloket een ThermoCard. Met die slimme kaart kun je op eenvoudige manier ontdekken hoeveel warmte je via buitenmuren of ramen verliest, en of isolatie nodig is.

Of je dak goed geïsoleerd is, kan je nog steeds bekijken op de thermografische luchtfoto. Bijna 1.000 Leuvenaars deden dat al, met resultaat. Uit een bevraging bleek dat bijna 1 op 5 mensen naar aanleiding van de warmtefoto zijn overgegaan tot isolatiewerken. Nog eens 37,5 procent voerde isolatiewerken uit die al gepland waren voor de thermografische luchtfoto. Bij 28,6 procent van de bevraagde Leuvenaars bleek het dak al voldoende geïsoleerd. De foto is te bekijken op www.leuven.be/energie .

Ook je eigen energieverbruik opvolgen kan een positief effect op je factuur hebben. Met het online platform www.energieID.be kan iedereen zijn eigen verbruik opvolgen en (anoniem) vergelijken met andere huishoudens. Leuvenaars kunnen ook gratis groepen aanmaken. Zo kunnen straten of wijken samen hun verbruik opvolgen.

Samen met het Provinciaal Steunpunt Duurzaam Bouwen en Dialoog vzw organiseert de stad ook info-avonden en cursussen over duurzaam bouwen en renoveren. Voor sommige cursussen betaalt de stad Leuvenaars de helft van het inschrijvingsgeld terug. Infoavonden zijn steeds gratis. Het volledige overzicht staat op www.leuven.be/energie.