Vertrouwensbreuk nekt fusie Ninove Welzijn en Volkswelzijn

De goedkeuring van het fusievoorstel door de Ninoofse gemeenteraad werd gisteren van de agenda weggestemd. Na eerdere manoeuvres van OpenVLD Ninove in de media en op de provincieraad, is dit voor Volkswelzijn uit Dendermonde het incident te veel. De raad van bestuur van Volkswelzijn ervaart een gebrek aan vertrouwen voor een gezonde start en bergt de fusieplannen eenzijdig op.

Doordat de minister van wonen elke sociale huisvestingsmaatschappij een minimum van 1000 woningen oplegt, moest Ninove Welzijn op zoek naar een fusiepartner. Met iets meer dan 700 woningen halen zij immers die norm niet. Met Volkswelzijn uit Dendermonde – die de norm ruimt haalt met bijna 1100 woningen, dacht men een geschikte partner gevonden te hebben.

Volkswelzijn zag in eerste instantie ook voor hen een meerwaarde. Zo zouden er op vlak van personeel en expertise stevige winsten geboekt kunnen worden zodat de middelen vooral kunnen gebruikt worden waar ze nodig zijn: het bouwen van sociale woningen voor wie zwak staat op de klassieke woningmarkt. Een fusiemaatschappij met meer dan 2000 woningen op termijn zou meteen ook klaar zijn voor de toekomst.

Hoewel beide raden van bestuur een evenwichtig fusievoorstel hadden onderhandeld én goedgekeurd, begonnen leden van de Ninoofse VLD stokken in de wielen te steken. Een uithaal via de media en een respectloze tussenkomst in de Provincieraad – waar het dossier nota bene bij wisselmeerderheid tóch werd goedgekeurd – zorgden er voor dat de relaties verzuurd raakten. Het uitstel op de gemeenteraad in Ninove gisteren was de spreekwoordelijke ‘druppel te veel’.

“Een fusie is een beetje zoals een huwelijk. Wanneer twee mensen beslissen om te trouwen maar er op het laatste moment toch twijfels ontstaan, dan is het beter om niet te trouwen in plaats van een slecht huwelijk aan te gaan”, besluit voorzitter Tom Bogman. “Ik betreur dat ons verhaal hier moet eindigen, maar wij kunnen de goede werking van Volkswelzijn niet op het spel zetten. OpenVLD draagt een grote verantwoordelijkheid want het zijn vooral de sociaal zwakkeren in Ninove die hier het grote slachtoffer van zijn” vult Bogman nog aan.

Voor de huurders en werking van Volkswelzijn wijzigt er niets.

Tom Bogman
Voorzitter Volkswelzijn